Alejandro Valverde tudi mimo Petra Sagana

Alejandro Valverde tudi mimo Petra Sagana
01.09.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Osma etapa na dirki po Španiji. Alejandro Valverde je dobil sprint, vodstvo v skupnem seštevku obdržal Rudy Molard.

Na dirki po Španiji je za kolesarji že osma etapa. Glavni favoriti za končni uspeh so sicer že razmišljali tudi o jutrišnji, tisti pravi gorski preizkušnji, a tudi današnja se je izkazala za nadvse zahtevno. Linares je gostil start, cilj pa Almaden. Etapa je bila dolga 195 kilometrov. Poleg tega je kolesarje še dodatno ovirala vročina, saj so vozili pri skoraj 40 stopinjah celzija. Takoj po startu je prišlo do pobega, ubežno skupino so sestavljali Thiago Machado (Katjuša-Alpecin), Jorge Cubero (Burgos-BH) in Hector Saez (Euskadi-Murias).

Glavnina je imela ubežnike brez težav pod nadzorom, pa čeprav so si privozili že več kot 12 minut prednosti. Bora Hansgrohe, Cofidis in Trek Segafredo so bile ekipe, ki so narekovale ritem v glavnini. Pravo dirkanje pa se je začelo šest kilometrov pred ciljem. Takrat je glavnina ujela še zadnjega izmed ubežnikov Tiaga Machada. Takrat so bili v ospredju predvsem kolesarji moštva LottoNL Jumbo, ob vstopu v zadnja dva kilometra so bili na čelu vedno manjše glavnine kar štirje člani nizozemske ekipe. V samem zaključku pa je prevladovala Bora Hansgrohe.

Vse je bilo pripravljeno za zmago Petra Sagana. Sprint je prvi začel Ivan Cortina in Sagan je takoj odreagiral. A za njim je bil v boljšem položaju Alejandro Valverde. Španec je bil na koncu najmočnejši in se je lahko veselil že druge etapne zmage na letošnji dirki po Španiji. Tretji je bil Danny Van Poppel. “Dejali so, da je zaključek zahteven in da lahko celo izgubimo nekaj časa. Športni direktor mi je zato rekel, naj bom v Saganovem zavetrju, vendar pa sem mu odgovoril, da ne bom napadal etapne zmage. Moj cilj je bil, da ne izgubim časa," je pojasnjeval Alejandro Valverde, ki je še dodal:

"Na koncu sem bil v Saganovem zavetrju in sem ga uspel celo prehiteti. Vem, da sem dobro pripravljen, nad tem pa sem presenečen.” Slovencev ni bilo v ospredju. V skupnem seštevku pa je vodstvo obdržal Rudy Molard. Med najboljšimi ni prišlo do razlik. Valverde se je Molardu približal na 37 sekund, tretji ostaja Emanuel Buchmann, ki zaostaja za 48 sekund. Sledijo Yates, Gallopin, Kwiatkowski, Izagirre, Quintana, Kruijswijk … Jutri bo zares zahtevna gorska etapa s po enim vzponom prve, druge in tretje kategorije. Za konec pa bo na sporedu še La Covatilla, klanec ekstra kategorije.

Značke: Dirka po Španiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ