Arnaud Demare spet najboljši

Arnaud Demare spet najboljši
08.10.2020 AVTOR: DZ, foto: RCS Sport

Castrovillari je gostil start šeste etape dirke po Italiji, cilj pa Matera. Etapa je bila dolga 188 kilometrov. Čeprav je bil med etapo zgolj en vzpon tretje kategorije, je ta bila kar razgibana. Do cilja je kolesarje pripeljal tudi rahel vzpon.

Dva kilometra pred ciljem je bilo 750 metrov vzpona s 6,3-odstotnim povprečnim naklonom, kar je predstavljalo lepo odskočno desko za resnejši napad. Takoj po startu je po pričakovanjih prišlo do številnih napadov.

Po desetih kilometrih je prišlo do pobega. ubežno skupinico so sestavljali: Marco Frapporti. Mattia Bais, Filippo Zana in James Whelan. Četverica si je privozila kar devet minut prednosti, potem pa so se tudi v glavnini prebudili.

Pospešili so kolesarji Deceuninck Quick Stepa, ki so branili rožnato majicoa Joaa Almeide in Bore Hansgrohe. 80 kilometrov do cilja je razlika znašala šest minut. Ta se je vztrajno zmanjševala in 37 kilometrov pred ciljem je padla pod dve minuti.

Takrat je bil v padec v glavnini vpleten tudi vodilni Almeida. Kasneje se je vanj zaletel še Brandon McNulty. A je Portugalec brez težav in hitro lahko nadaljeval z dirko. Dobrih 30 kilometrov do cilja je ubežnike napadel Frapporti.

Trasa je bila v zaključku dovolj zahtevna, da sta se v težavah znašla sprinterja Viviani in Hodeg, ubežniki pa so bili ujeti. Zadnji se je 14 kilometrov pred ciljem predal Whelan. Sledila je že borba sprinterskih ekip v ospredju.

Poljanski je opravil veliko dela za Petra Sagana, proti cilju pa sta prevladovala predvsem Sunweb in Groupama FDJ. Vzpon dva kilometra pred ciljem ni poskrbel za selekcijo. Do napada tam ni prišlo. Ob vstopu v zadni kilometer je pospešil Vincenzo Nibali, a neuspešno.

Sledilo je narekovanje ritma Rafala Majke, potem pa še dva ovinka, ki sta bila odločilna pri boju za pozicije. Arnaud Demare je šel po zunanji strani in z veliko hitrostjo, Peter Sagan je bil počasnejši. Arnaud Demare je bil prepričljivo najmočnejši. Veselil se je druge zmage na letošnjem Giru in skupno že tretje.

Prevzel je tudi prevzema vodstva v boju za najboljšega po točkah. Drugo mesto je zasedel Michael Matthews, tretji pa je bil Fabio Felline. Peter Sagan je bil “šele” osmi. Joao Almeida je obdržal rožnato majico in ima 43 sekund prednosti pred Pellom Bilbaom ter 48 pred Wilcom Keldermanom. Slovencev ni bilo v ospredju.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ