Aruju etapa, Contadorjeva kriza ni bila usodna

Aruju etapa, Contadorjeva kriza ni bila usodna
30.05.2015 AVTOR: D. Z.
Za kolesarji na dirki po Italiji je zadnja gorska etapa, ki jo je dobil Fabio Aru. Alberto Contador je zašel v krizo, a si je kljub temu, da je izgubil več kot dve minuti zagotovil končno zmago.

Na dirki po Italiji je bila na sporedu 20. etapa. Tudi ta je bila nadvse zahtevna. O trasi smo že pisali, omenimo samo dva kategorizirana vzpona v samem zaključku 199 km dolge preizkušnje. Kolesarji so se povzpeli na najvišjo točko letošnjega Gira. Govorimo o vzponu na Colle delle Finestre. Vrh tega klanca je na 2178 metrih nadmorske višine. Na vrh so kolesarji prišli po prevoženih 171 km. Vzpon delno poteka tudi po makadamskih poteh.

Vzpon je dolg 18,45 km, makadamskega odseka pa je bilo 7,8 km. Povprečni naklon vzpona je 9,2 %, najstrmejši odsek pa 14 %. Sledil je spust in zaključni vzpon do Sestriera, ki leži na 2035 metrih nadmorske višine. Ta vzpon je dolg 9,2 km. Povprečni naklon znaša 5,4 %. Kolesarji so se na dolgo pot podali iz Saint Vincenta. Kako zelo so si vsi želeli izkoristiti zadnjo priložnost za pobeg, dokazuje povprečna hitrost po prvi uri dirkanja. Ta je znašala kar 48  km/h.

Sicer se je kasneje izoblikovala ubežna skupina, a večje prednosti si ubežniki niso uspeli privoziti. Po 150 kilometrih se je začel znameniti vzpon na Finestre. Prej so ogromno dela opravili člani Tinkoff Saxa in to so plačali kaj hitro. Contador je kmalu ostal brez pomočnikov, medtem ko so ritem pričeli narekovati kolesarji Astane. V ospredju je vztrajal samo še Ilnur Zakarin, medtem ko so se med najboljšimi kmalu začeli napadi.

Najbolj aktivna sta bila Kruijswijk in Hesjedal, a na makadamskem odseku je odločno napadel Mikel Landa. Alberto Contador na ta napad ni imel odgovora. Kolesar Astane je pod vrhom ujel Zakarina in dobil gorski cilj – Cimo Coppi. V ozadju je Contador popustil in ni mogel slediti niti Aruju in preostalim konkurentom. Lando in Zakarina pa je prva zasledovalna skupina uspela ujeti in potem se je Landa povsem žrtvoval za Aruja.

Italijan je napadel dobra dva km pred ciljem. Nekaj časa sta mu lahko sledila Hesjedal in Uran, ki pa sta potem popustila. Aru se je veselil druge zmage zapored. Drugi je bil Hesjedal, tretji Uran. Contador je zasedel šesto mesto. Izgubil je nekaj več kot dve minuti in 20 sekund, a vseeno je na cilju stisnil pest v znak končne zmage, saj je ohranil več kot dve minuti prednosti.

Dirka po Italiji, 20. etapa
1. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 5:12:25
2. Ryder Hesjedal (Kan) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 0:18
3. Rigoberto Uran (Kol) Etixx - Quick-Step 0:24
4. Mikel Landa Meana (Špa) Astana Pro Team
5. Steven Kruijswijk (Niz) Team LottoNL-Jumbo 0:34
6. Alberto Contador (Špa) Tinkoff-Saxo 2:25
7. Tanel Kangert (Est) Astana Pro Team 2:28
8. Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli
9. Leopold Konig (Češ) Team Sky
10. Diego Rosa (Ita) Astana Pro Team

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Alberto Contador (Špa) Tinkoff-Saxo 84:03:30
2. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 2:02
3. Mikel Landa Meana (Špa) Astana Pro Team 3:14
4. Andrey Amador (Kos) Movistar Team 8:19
5. Ryder Hesjedal (Kan) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 9:52
6. Leopold Konig (Češ) Team Sky 10:50
7. Steven Kruijswijk (Niz) Team LottoNL-Jumbo 11:02
8. Damiano Caruso (Ita) BMC Racing Team 12:17
9. Alexandre Geniez (Fra) FDJ.fr 16:00
10. Jurij Trofimov (Rus) Team Katjuša

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ