Avstralec za avstralsko zgodovino

Avstralec za avstralsko zgodovino
30.05.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Jai Hindley. Prvi Avstralec, ki je dobil dirko po Italiji in šele drugi z zmago na tritedenski dirki.

Don Allan je bil prvi Avstralec, ki je dobil etapo na tritedenski dirki, Phil Anderson je bil prvi Avstralec, ki je oblekel rumeno majico na dirki po Franciji. Robbie McEwen je do Pariza pripeljal zeleno majico najboljšega po točkah. To so bili posamezniki.

Potem pa se je tudi v Avstraliji pričel bolj množičen razvoj kolesarstva in iz gorskega kolesarstva je prišel Cadel Evans. Izjemne uspehe je zabeležil. Osvojil je tudi naslov svetovnega prvaka, a največji uspeh mu je uspelo doseli leta 2011. Takrat je dobil dirko po Franciji! Kot prvi in edini Avstralec do zdaj. Poleg tega je bil na dirki po Franciji še dvakrat drugi (2007 in 2008). Bil je tudi tretji na dirki po Italiji (2013) in tretji na dirki po Španiji (2009).

Evans je tako stal na odrih vseh treh tritedenskih dirk. Potem je tu kolesar, ki je večji del kariere preživel kot pomočnik. Richie Porte je leta 2020 vendarle izkoristil priložnost in zasedel tretje mesto na dirki po Franciji. To je bil Tour, ki ga je po velikem preobratu dobil Tadej Pogačar pred Primožem Rogličem. Avstralci so tistega leta proslavljali dvakrat na tritedenskih dirkah.

Poleg Porta je v sezoni, ki jo je zaznamovala pandemija do drugega mesta prišel Jai Hindley. Prestavljeno dirko po Italiji je odpeljal odlično in v zadnji kronometer sta prišla Hindley in Tao Geoghegan Hart poravnana. Isti čas pred zadnjim dnem! Hart je bil potem boljši, Hindley pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Lani je avstralsko čast uspešno ubranil Jack Haig, ki je dirko po Španiji končal na tretjem mestu.

Zaostal je za Primožem Rogličem in Enricom Masom. In potem je tu Hindley. Po drugem mestu leta 2020 se je vrnil na dirko po Italiji. Slabo sezono 2021 je imel za sabo in tudi letos ni bil posebno prepričljiv. Zato ga mnogi niso uvrščali med favorite. A kmalu je postalo jasno, da je 26-letni član na letošnjem Giru odlične Bore Hansgrohe kandidat za najvišja mesta.

Potem je dirkal pametno, vseskozi v zavetrju Richarda Carapaza ali klubskih kolegov. Čakal je na priložnost. Dobil sprint za odbitne sekunde, največ pa je prihranil za zadnjo gorsko etapo. Na Marmolado je vsem pokazal, da je najmočnejši. Prepričljivo je ugnal Carapaza in naslednji dan v vožnji na čas obdržal večji del prednosti. Avstralci imajo novega junaka!

Drugi Avstralec, ki je dobil tritedensko dirko po Cadelu Evansu. Hindley je 12. aktivni kolesar, ki se lahko pohvali z zmago na tritedenski dirki. “Neverjetno. Ponosen sem, da sem Avstralec in lahko tole odnesem domov,” je priznal Hindley. Osvojil 105. izvedbo dirke po Italiji in dobil svoje ime na znamenitem Pokalu neskončnosti.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ