Avstrijec presenetil sprinterje

Avstrijec presenetil sprinterje
05.05.2017 AVTOR: D. Z.
Vendarle se je začela. Že stota dirka po Italiji. Sprinterje pa je presenetil Avstrijec Luka Postelberger. Najboljši Slovenec Jan Polanc 35.

Pa se je začela. Že stota dirka po Italiji. Kolesarji se mudijo na Sardiniji in za njimi je že prva, nadvse dolga etapa. Alghero je gostil start, Olbia pa cilj. Etapa je bila dolga 206 kilometrov. Kljub dopinški aferi je bila na startu tudi ekipa CSF Bardiani.

Na startu pa je bilo med 195 kolesarji tudi šest Slovencev. Pred startom so bili v ospredju kolesarji Astane. Osem, namesto predvidenih devetih, saj v ekipi niso nadomestili tragično preminulega Micheleja Scarponija. Njemu v čast je bila pred startom tudi minuta tišine. Takoj po startu je prišlo do pobega. Napadli so Mirco Maestri (CSF Bardiani), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Marcin Bialoblocki (CCC Sprandi Polkowice), Pavel Brutt (Gazprom-Rusvelo), Daniel Teklehaimanot (Dimension Data) in Eugert Zhupa (Wilier Selle Italia).

Po prvih 25 kilometrih so si privozili že več kot sedem minut naskoka. Potem so se sprinterske ekipe vendarle zbrale in že pred prvim izmed treh vzponov tretje kategorije je razlika znašala štiri minute in pol. Benedetti je bil najboljši na vrhu vzpona. Tudi na naslednjem vzponu je bil Benedetti najboljši. Ubežnikom ni mogel slediti Maestri, medtem ko je s skrajnimi močmi priključek ujel Bialoblocki. Sto kilometrov pred ciljem je imela peterica ubežnikov še dobre tri minute prednosti pred glavnino, pihati pa je pričel nasprotni veter.

25 kilometrov pred ciljem je prednost prvič padla pod minuto, na gorskem cilju pa je bil spet najboljši Cesare Benedetti. Ritem v glavnini je narekoval predvsem Svein Tuft in deset kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki še manj kot pol minute prednosti. Njihovega pobega je bilo konec pet kilometrov kasneje. Potem so pobudo prevzeli člani Quick Stepa, ki so pripravljali sprinterski vlak za Fernanda Gavirio. Sledil je tehnično zares zahteven zaključek in v desnem ovinku je prišlo tudi do padca. In to le nekaj metrov pred vstopom v zadnje tri kilometre.

Steven Kruijswijk je tako izgubil 13 sekund. Pobudo so prevzeli člani moštva UAE Team Emirates, dva kilometra do cilja pa še kolesarji Bore Hansgrohe. A tu ni šlo za narekovanje ritma, ampak za napad Lukasa Postlbergerja. Avstrijec je izkoristil priložnost, saj je v glavnini spet prišlo do padca. Privozil si je dovolj veliko prednost, da se je lahko razveselil etapne zmage. Prve za Avstrijo.

»Hoteli smo poskusiti s sprintom s Samom Bennetom. Ne vem. Očitno so izgubili moje zavetrje, tako da sem si privozil prednos. Po radijski postaji sem slišal. Dajmo Posty. Poskusi. Dal sem vse od sebe in izšlo se je, « je dejal Postlberger. Drugi je bil Caleb Ewan, tretji pa Andre Greipel. Sledili so še Nizzolo, Modolo, Saragli, Stuyven, Gibbons, Bennett … Najboljši Slovenec je bil Jan Polanc, ki je etapo končal na 35 mestu.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ