Ayuso Covid-19 pozitiven, a ostaja na dirki

Ayuso Covid-19 pozitiven, a ostaja na dirki
03.09.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Novi koronavirus še vedno razsaja v glavnini na dirki po Španiji. 23 kolesarjev je že odšlo domov, zdaj pa je pozitiven še Juan Ayuso, ki pa ostaja na dirki.

Pred 13. etapo na dirki po Španiji so medije iz moštva UAE Team Emirates obvestili, da je bil test Juana Ayusa, ki so ga opravili v petek zjutraj pozitiven na novi koronavirus.

Mladi Španec, za katerega vsi pravijo, da bo v prihodnosti velik šampion je trenutno peti v skupnem seštevku, pa čeprav šele drugo sezono nastopa med člani, saj je bil predtem še mladinec je trenutno peti v skupnem seštevku. In tam tudi ostaja, saj je lahko odpeljal 13. etapo.

"Na internem testiranju po našem protokolu je bil Juan Ayuso pozitiven na Covid-19. Nima simptomov in PCR testiranje je pokazalo, da obstaja majhna verjetnost, da bi lahko virus širil naprej. Gre za podoben primer, kot smo jim bili priča na dirki po Franciji. Po sestanku z zdravstvenim osebjem organizatorja dirke in UCI smo se odločili, da bo Ayuso nadaljeval z dirko," je dejal zdravnik pri moštvu UAE Adrian Rotunno: "Zavedamo se trenutnega zdravstvenega stanja in opazujemo situacijo."

Mnogim se seveda zdi čudno, da je Ayuso še vedno na dirki, a že pred Tourom so sprejeli določene sklepe. Kolesar, ki je pozitiven na novi koronavirus lahko nadaljuje z dirko, če PCR testiranje pokaže, da v sebi nima veliko virusa in je tako majhna možnost, da bi ga razširil med ostale člane karavane. Seveda pa takemu kolesarju dovolijo nastopati šele potem, ko se sestaneju predstavniki mediscinske stroke na dirki in ekipni zdravnik.

Sicer pa je imel Ayuso glavobol že pred deseto etapo - posamični kronometer - a so bili testi na Covid-19 negativni. Takrat je dejal: "Zbudil sem se s hudim glavobolom. Opravili smo tri testiranja na Covid-19, a se je izkazalo, da ni nič." Zdaj sta pred karavano dve zahtevni etapi, Ayuso pa ostaja v igri za visoka mesta. Na dirki po Franciji je bil v podobnem položaju Bob Jungels, ki je kljub pozitivnemu vzorcu lahko nastopal in je kasneje dobil tudi etapo.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ