Bele ceste v Toskani: Dvoboj najmočnejših ekip

Bele ceste v Toskani: Dvoboj najmočnejših ekip
10.03.2019 AVTOR: DZ, foto: RCS Sport

Julian Alaphilippe je dobil prestižno klasiko svetovne serije Strade Bianche. Najboljši Slovenec Tadej Pogačar na 30. mestu.

Strade Bianche je ena izmed tistih redkih dirk, ki si je kljub »mladosti« - letos smo spremljali šele 13. izvedbo – ustvarila status prestižne klasike. Govorimo o dirki v Toskani, ki poteka po znamenitih makadamskih odsekih. Start in cilj dirke je gostila Siena, dirka pa je bila dolga 184 kilometrov. Kolesarji so morali premagati kar 11 makadamskih odsekov. Letos je kolesarje pričakalo sončno vreme. Po dobrih 30 kilometrih dirkanja je prišlo do pobega. Skupino ubežnikov so sestavljali Alexandre Geniez, Nico Denz, Diego Rosa in Leo Vincent.

Hitro so si privozili več kot štiri minute prednosti. Glavnina pa ni popuščala in povprečna hitrost je kljub razgibani trasi znašala kar 42,4 km/h. Po 70 kilometrih dirkanja je razlika znašala 2:30. Na sedmem makadamskem odseku – ta je dolg skoraj deset kilometrov in se vseskozi vzpenja – je v ospredju ostal samo še Diego Rosa. V vse manjši glavnini pa je napadel Greg Van Avermaet. Do cilja je bilo še 50 kilometrov in nevarnemu Belgijcu so preostali favoriti uspeli slediti. Predvsem Deceuninck Quick Step je bil številčno pričakovano zelo močan, tako kot tudi Astana.

Hitro se je izoblikovala močna skupina kolesarjev, medtem ko sta se v ozadju znašla tudi Geraint Thomas in Vincenzo Nibali. Roso so ujeli 36 kilometrov pred ciljem. Ob začetku zadnjih treh makadamskih odsekov je 23 kilometrov pred ciljem napadel Jakob Fuglsang. Sledila sta mu lahko le Julian Alaphilippe in Wout Van Aert. Zasledovalna skupina je razpadla in vodilna trojica si je hitro privozila dobre pol minute prednosti. Na 2,4 km dolgem desetem odseku je Fuglsang spet pospešil in odpadel je Van Aert, medtem ko je bil Alaphilippe zelo močan in je Dancu brez težav sledil.

Na zadnjem odseku 13 kilometrov pred ciljem je Fuglsang poskušal z novim napadom, a Belgijec mu je spet sledil, tako da sta vodilna pričela tudi taktizirati. Kolesar moštva Deceuninck Quick Step proti članu Astane – ekipi sta letos z naskokom najuspešnejši. Zaradi taktiziranja ju je tik pred ciljnim vzponom ujela Van Aert, ki pa je bil preveč utrujen, da bi jima na klancu lahko konkuriral. V zadnjem kilometru je spet napadel Fuglsang, takrat pa je Alaphilippe pokazal pravo moč in je Fuglsanga pustil za sabo. Sledil je zgolj kratek spust, ovinek in cilj. Alaphilippe se je veselil zaslužene zmage, pa čeprav je na tej dirki nastopil prvič.

Moštvo Deceuninck Quick Step pa še naprej blesti na enodnevnih klasikah, saj so v letošnji sezoni dobili že pet enodnevnih dirk s petimi različnimi kolesarji. Skupno pa imajo že 15 zmag. Drugi je bil Fuglsang. Astana ima tudi 15 zmag, Danec pa eno in tri druga mesta. Ciklokrosist Van Aert je v dresu moštva Jumbo Visma je drugič zapored dirko Strade Bianche končal na tretjem mestu. Sledili so nekdanji zmagovalec Zdenek Štybar, lanski zmagovalec Tiesj Benoot, olimpijski prvak Greg Van Avermaet, Aleksej Lucenko, Simon Clarke, Toms Skujins, Tim Wellens, Yves Lampaert, Geraint Thomas … Najboljši Slovenec je bil Tadej Pogačar, ki je dirko končal na 30. mestu. Jan Tratnik je bil 37., Luka Pibernik 39.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ