Bernal na makadamu utrdil vodstvo na rožnati pentlji

Bernal na makadamu utrdil vodstvo na rožnati pentlji
19.05.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Giro

Z makadamom zaznamovana etapa do Montalcina ni razočarala, pričakovano je bil najmočnejši Egan Bernal, popustil pa je Remco Evenepoel. Etapa je pripadla Mauru Schmidu, ki je bil najmočnejši med ubežniki.

Dirka po Italiji je zavila v Toskano, etapa, zaznamovana z makadamskimi odseki v zaključku, pa je pričakovano poskrbela za precejšnje razlike v skupnem seštevku. A ne zaradi padcev ali tehničnih težav, glavna žrtev današnje etape je bil Remco Evenepoel, ki je popustil na makadamu in izgubil dobri dve minuti.

Za zmago so se spet pomerili ubežniki, na koncu je bil v šprintu z Alessandrom Covijem v Montalcinu najmočnejši Švicar Mauro Schmid, ki je za Assos - Qhubeko privozil največji uspeh letošnje sezone, tudi največji uspeh svoje kariere.

Glavna bitka pa se je dogajala v ozadju, ko je karavana 60 kilometrov pred ciljem zavila na makadam, se je začelo zares. Filippo Ganna je z izjemnim tempom zdesetkal glavnino, Ineos je še enkrat več deloval izjemno, Remco Evenepoel pa je imel že na prvem makadamu težave, a je potem na asfaltu še uspel ujeti najboljše.

Ko so drugič zavili na makadam, je imel Remco spet težave in ob napadu Egana Bernala je Belgijec popustil. Začela se je drama, saj Joao Almeida ni takoj počakal svojega kapetana, ki je bil besen v ozadju, nato pa je Portugalec vendarle prišel do Evenepoela in skupaj sta poizkušala omejiti škodo.

V ospredju je na zadnjem vzponu Egan Bernal pokazal svojo moč, silovito je pospešil in se odpeljal do Emanuela Buchmanna, ki je napadel nekaj kilometrov pred njim, skupaj sta nato oddrvela proti ciljni črti in Bernal si je privozil lepo prednost, Buchmann pa precej popravil svoje mesto v skupnem seštevku.

V skupini s favoriti je imel nekaj težav tudi Giulio Ciccone, zelo dobro pa je še enkrat več dirkal Aleksandr Vlasov, ki zdaj na drugem mestu za Bernalom zaostaja za 45 sekund. Sledi jima Damiano Caruso, ki je še enkrat več pokazal, da je v izvrstni formi prišel na letošnji Giro, po britanskem dvojcu Hugh Carthy - Simon Yates pa šesto mesto zaseda Buchmann, ki se je povzpel v prvo deseterico.

Remco je na koncu izgubil dobri dve minuti in je trenutno sedmi, z 2:22 zaostanka za Bernalom v rožnati majici. Gira Remco še ni izgubil, a ga današnja predstava ne more navdajati z optimizmom pred sobotnim Zoncolanom.

Med tistimi, ki so danes izgubili precej, sta tudi Dan Martin in Davide Formolo, oba sta zaostala več kot devet minut. Jutri bo dirka zavila v Emiglio Romagno, teren je vnovič pisan na kožo ubežnikom.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ