Bicikel.com organizatorjem Gira pomagal izbrati najboljše vseh časov

Bicikel.com organizatorjem Gira pomagal izbrati najboljše vseh časov
23.12.2012 AVTOR: D. Z.
Organizatorji dirke po Italiji so se v začetku decembra na nekatere kolesarske medije obrnili s prošnjo, da jim pomagajo izbrati najboljše dogodke, osebe - Gira vseh časov.
Organizatorji dirke po Italiji so ob napovedi, da bo konec sveta nekaterim medijem poslali vprašanja za izbor najboljši kolesarjev, dogodkov, etap … vseh časov na dirki po Italiji. Z utemeljitvijo, da se ob napovedanemu koncu sveta pač mora narediti izbor.

V tej anketi je sodelovalo sto medijskih hiš vsega svetu, k sodelovanju pa je bilo povabljeno tudi uredništvo Bicikel.com. Skupaj pa smo prišli do naslednjih najbolj pogostih odgovorov.

1. Kateri je najbolj dramatičen dogodek v zgodovini dirke po Italiji?
V 12. etapi Gira 1946 od Roviga do Trsta je jugoslovanski aktivist, ki je hotel opozoriti na to, da Trst ne pripada Italiji, z betonskimi preprekami zaprl pot kolesarjem. Obenem je kolesarje obmetaval s kamni in žeblji. To je bilo v bližini kraja Pieris, organizatorjem pa ni preostalo drugega, kot da preizkušnjo razveljavijo, medtem pa so nekateri kolesarji zahtevali, da se dirka nadaljuje vse do Trsta, mesta, kjer se je rodil Giordano Cottur, takrat izjemen kolesar.

2. Naštejte tri najboljše dirke po Italiji vseh časov.
1. mesto: Giro d'Italia 1949, ki ga je dobil Fausto Coppi.
2. mesto: Giro d'Italia 1988, ki ga je dobil Andy Hampsten. Dobil ga je po zaslugi izjemne vožnje v epski etapi čez zasneženi prelaz Gavia, ki so ga kolesarji morali prevoziti v hudi nevihti.
3. mesto: Giro d'Italia 1998, ki ga je dobil Marco Pantani.

3. Katera je bila najlepša etapna zmaga vseh časov?
17. etapa Gira 1949 od Cunea do Pinerola. Dolga je bila 254 kilometrov, zaznamoval pa jo je 192 kilometrov dolg pobeg Fausta Coppija. Bežal je čez prelaze Madeleine, Vars, Izoard, Monginevro in Sestriere. Na cilj v Pinerolo je prišel 11 minut in 52 sekund pred Ginom Bartalijem in več kot 20 minut pred Alfredom Martinijem. Coppi je takrat prevzel tudi rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku.

4. Kateri šampioni so najbolje predstavljali vrednote dirke po Italiji?
Gino Bartali, Fausto Coppi in Felice Gimondi.

5. Katero je največje rivalstvo med dvema kolesarjema na dirki po Italiji?
Največje in najbolj popularno rivalstvo je tisto med Faustom Coppijem in Ginom Bartalijem.

6. Katera je najbolj znamenita fotografija z dirke po Italiji?
FIorenzo Magni na gorskem kronometru iz Bologne do San Luce. To je bilo v 16. etapi Gira 1956. Dan prej si je v padcu zlomil ključnico, tako da na pedalih ni mogel voziti. Njegov mehanik Faliero Masi mu je zato svetoval, naj si pomaga z zobmi. In sicer tako, da bo imel del gume zataknjen za balanco, drugi del pa je držal z zobmi in si tako pomagal tudi pri boju z neznosno bolečino.

7. Katera je bila najbolj športna poteza, do katere je prišlo na dirki po Italiji?
10. maja 2011 je bila na sporedu 4. etapa dirke po Italiji. Glavnina se je odločila, da bo 216 kilometrov dolgo etapo prevozila v počasnem ritmu, saj je s tem izkazala spoštovanje do dan prej tragično preminulega belgijskega kolesarja Wouterja Weylandta. Ciljno črto s tako prvi prečkali njegovi klubski kolegi in dober prijatelj Tyler Farrar.

8. Katera izjava najbolje ponazarja duh dirke po Italiji?
Radijski poročevalec z dirke po Italiji, ki je poročal za RAI Mario Ferretti je v 17. etapi Gira 1949, ki je potekala od Cunea do Pinerola in ki jo je po izjemnem pobegu dobil Fausto Coppi, dejal naslednje: »V vodstvu je samo en kolesar. Njegova majica je svetlo modre in bele barve. Njegovo ime je Fausto Coppi. «

9. Največje presenečenje vseh časov na dirki po Italiji?
Švicar Carlo Clerici je na Giro 1954 prišel kot pomočnik Hugu Kobletu, vendar je Giro, predvsem po zaslugi dolgega pobega, presenetljivo dobil. Na sporedu je bila 6. etapa od Neaplja do L'Aquile, Clerici pa se je skupaj s še štirimi kolesarji podal v beg, ki mu nihče ni pripisoval večjih možnosti. Peterica si je do cilja privozila več kot pol ure prednosti pred glavnino. Vse do konca Gira Clericija v skupnem seštevku nihče več ni mogel prehiteti, čeprav Švicar ni slovel kot dober hribolazec. Še najbolj se mu je približal njegov kapetan pri moštvu Guerra Hugo Koblet, ki pa je na koncu zaostal za dobrih 24 minut. Tretji je bil Nino Assirelli, četrti pa Fausto Coppi.

10. Katere so najbolj spektakularne etapne zmage v več kot stoletni zgodovini dirke po Italiji?
1. mesto: Eddy Merckx je dobil 12. etapo Gira 1968 od Gorice do Tre Cime di Lavaredo.
2. mesto: Zmaga Marca Pantanija v 15. etapi dirke po Italiji 1999. Končala se je na vrhu vzpona do Orope. Pantani je imel ob vznožju težave s kolesom, vendar je kljub temu uprizoril enega izmed največji povratkov. Ujel je najboljše in jih premagal ter se tako veselil etapne zmage.
3. mesto: Uspešen, 192 kilometrov dolg pobeg Fausta Coppija na Giru 1949. Dobil je etapo v Pinerolu in oblekel rožnato majico.
Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ