Bo Giro spet prišel v Slovenijo?

Bo Giro spet prišel v Slovenijo?
21.11.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Bo Giro leta 2021 zares obiskal tudi Slovenijo? Pa čeprav zgolj za kratek čas? Bodo Italijani s tem pritegnili trenutno najboljša kolesarja na svetu?

Sezona 2020 se je zaradi prestavitev dirke šele dobro končala, organizatorji dirke po Franciji pa so že predstavili tudi traso za naslednje leto. Kaj pa organizatorji dirke po Italiji? Trasa še ni znana, se pa že pojavljajo govorice, o tem, kje naj bi se naslednje leto kolesarji vozili.

Ker ima nam najbližja Furlanija pogodbo z organizatorji že vrsto let gosti kolesarsko karavano. Tudi letos jo je. Nam najbližjo etapo do San Danieleja je dobil prav Jan Tratnik, ki je tako postal še eden izmed vrste slovenskih junakov na italijanskih cestah.

Tudi naslednje leto bo tako že zaradi pogodbenih obveznosti Giro prišel v bližino Slovenije. Primorski dnevnik celo piše, da bo karavana obiskala tudi slovenske ceste. Ena izmed etap naj bi šla prek Nove Gorice v Goriška Brda, potem pa spet v Italijo.

"Ena etapa italijanske krožne dirke se bo gotovo zaključila v središču Gorice," je za Primorski dnevnik dejal goriški župan Rodolfo Ziberna, ki je še dodal: "Z odgovornim za Giro v naši deželi Enzom Cainerom sva se začela pogovarjati pred tremi meseci. Datuma goriške etape vam še ne morem anticipirati. Morda bo javnosti znan konec prihodnjega tedna. Lahko pa vam že povem, da bo cilj na Korzu Verdi pri Ljudskem vrtu."

Trasa seveda še ni znana, a župan je potrdil, da bo etapa obiskala Slovenijo: "Obstaja več opcij. Najbolj realna je, da bodo kolesarji prečkali nekdanji mejo pri Števerjanu in obiskali Hum, nato bi se preko Brd vrnili do Nove Gorice in se čez goriško-novogoriški Trg Evrope oz. Transalpino vrnili na italijansko stran. Goriška kolesarka etapa bi bil neke vrste “hommage” združeni Evropi."

Po prvih informacijah naj bi Grande Partenzo oziroma veliki start gostil Torino. Sicer pa bodo traso organizatorji uradno predstavili januarja. Šlo bo za virtualni dogodek. Sicer pa so Slovenci v zadnjih letih na dirki po Italiji nadvse uspešni.

Serijo je leta začel 2014 začel Luka Mezgec. Naslednje leto je etapo dobil Jan Polanc, ki je uspeh ponovil dve leti kasneje. Vmes, torej leta 2016 je, potem ko se mu je zgolj za nekaj stotink izmuznila zmaga v prologu kronometer v Chiantiju dobil Primož Roglič.

Roglič je lani dobil še dve vožnji na čas. Matej Mohorič je eno izmed etap dobil leta 2018. Letos je podvig uspel še Janu Tratniku, ki je po izjemnem pobegu dobil etapo, ki se je še najbolj približala slovenski meji. Sicer pa sta lani rožnato majico nosil Jan Polanc in Primož Roglič, ki je kot prvi Slovenec tritedensko dirko končal med najboljšimi tremi.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ