Bo vsaj Poreč ali Pula slovenska?

Bo vsaj Poreč ali Pula slovenska?
09.03.2007 AVTOR:
Kolesarska karavana bo naslednja dva konca tedna v Istri. V soboto je najprej na vrsti mednarodna dirka za 1. Memorial Nevia Valčića v organizaciji Loborike v Puli. V nedeljo pa še ugledna Trofeja Poreča, mednarodne kategorije UCI-2.
Če ni Lonjer, je vsaj Poreč večinoma slovenski? Lani je na mednarodni dirki Poreč Trophy (UCI-2) zmagal Simon Špilak (Adria Mobil) pred Matejem Staretom (Perutnina), v sekundah so bili zadaj Borut Božič (Perutnina), Zoran Klemenčič (Adria Mobil), Aldo Ino Ilešič. Leto pred tem je Jochen Summer ugnal Boruta Božiča. Leta 2004 je zmagal Matej Stare, pred Madžarom Aranyem in že velikim zvezdnikom nemškega kolesarstva Stefanom Schumacherjem. To leto je Zrimšek na Jadranski magistrali le za 10 sekund ugnal prav Schumacherja. Leta 2003 pa je bilo v Istri kar sedem mednarodnih enodnevnih dirk, eno od treh z ciljem v Poreču je zmagal Boštjan Mervar. 2002 je bilo za Trofejo Poreča pet dirk – zmagovali so Ukrajinca Bileka in Popovič (da, sedanji Disco- boys), Estonec Andrus Aug, Hrvat Hrvoje Miholjević ter Boštjan Mervar.

Vse štiri slovenski ekipe Adria Mobil, Perutina, Radenska Powerbar in Sava (po abecedi) bodo v polnem pogonu. V Puli bodo lahko na 135 kilometrov dolgi dirki preizkusili vse kolesarje, kolikor jih imajo. V nedeljo bodo vsi športni direktorji morali narediti selekcijo na osem imen. V Poreču je denimo prijavljenih kar 28 ekip, prostora je le za 25.

Boštjan Mervar zato zagotovo zasluži, da prvi dobi besedo. Sedaj kot športni direktor sedi v spremljevalnem avtomobilu Adria Mobil. In vodil bo tudi Simona Špilaka, ki bi mu morala pripadati štartna številka ena. V petek dopoldne smo Gospoda no. 1 Tour de Slovenie Boštjana Mervarja zmotili na fakulteti za šport. »Dečki so ravno na testiranju. V soboto bomo najprej mlade bolj »poterali«, v nedeljo bomo stavili na starejše,« pravi Mervar, ki sicer zaradi časovne stiske ni bil preveč zgovoren. Tudi o testih je bil bolj skrivnosten. »Ali konstruktorji pri F1 povedo z koliko watti moči vozi njihov avto. Če že kaj razkrivajo, zagotovo povedo manj. (smeh) Da konkurenti niso razočarani po koncu dirke. Lahko povem na to, da so rezultati glede na čas v začetku marca vzpodbudni,« je bil kratek Mervar.

Ostali bomo na Dolenjskem. Srečko Glivar – Perutnina. Vodil bo izkušeno zasedbo. »Glede na to, da smo imeli doslej le eno dirko, bomo obe izkoristili do konca. Matej Stare je običajno tisti, ki nas prvi razveseli z zmago v sezoni. Tudi sedaj je glede na traso lahko naš prvi mož,« pravi Glivar, ki je poznan kot izredno prefinjen taktik. Velemojster.

Po stažu v spremljevalnem avtomobilu profijev je drugi na slovenski sceni Miran Kavaš. »V Puli začenjam seveda z vsemi 12, načeloma že vem, kdo bo med osmerico za nedeljo, a naj še cesta pokaže. V nedeljo obetajo burjo v Istri. Zagotovo bo pestro,« Kavaš ni veliko povedal, ker smo ga zmotili med sestankom.

Jure Kocjan, David Tratnik, Matic Strgar, Kristjan Fajt…te fante ima pod komando Andrej Hauptman. »
»Veter? Vem samo to, da ga bodo naj…«, je pripomnil Hempi, preden je odhitel v novo službo. »Vsaka oteževalna okoliščina je na taki trasi, kot je okoli Poreča, je bolj naklonjena dobrim. Vsi dobri kolesarji se na veter znajo peljati. Težko pa je predvideti kaj bo. Če bi bilo tako preprosto, bi vsak teoretik znal tudi v kolesarstvu vse predvideti, tako pa. A saj veste…«

Zrimšek, Stare, Kocjan?

mm
Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ