Bodo ženske ostale brez najtežje etapne dirke?

Bodo ženske ostale brez najtežje etapne dirke?
04.12.2012 AVTOR: D. Z.
V ženskem kolesarstvu je med etapnimi dirkami z naskokom najtežja in tudi najbolj cenjena brez dvoma dirka po Italiji ali Giro donne, kot jo imenujejo. A tudi ta je zdaj ogrožena.

Mediji so se razpisali o tem, da se organizatorji, ki so Giro donne organizirali v zadnjih treh sezonah, umikajo. To pomeni, da obstaja veliko možnosti, da desetdnevne preizkušnje v sezoni 2013 ne bo. Giro donne so prvič organizirali leta 1988, zmagovalka zadnjih dveh let pa je bila neverjetna Marianne Vos.

Pa bo Vosova lahko branila zmago tudi v letu 2013? »Za nami je pozitivna izkušnja, vendar se bomo zdaj osredotočili na druge stvari, « je povedala Sara Brambilla, predstavnica za stike z javnostjo pri podjetju Epinike, ki je do zdaj nosilo breme organizacije italijanskega ženskega Gira. Razlog mogoče tiči tudi v dejstvu, da Mednarodna kolesarska zveze Gira za prihodnjo sezono (še) ni uvrstila med najbolje kategorizirane ženske dirke, to je HC.

To kategorizacijo so že prejele dirke, kot so Exergy Tour, Thüringen Rundfahrt in dirka po Toskani. Vse so precej lažje, kot je bil Giro. Možnost, da bi organizacijo prevzela agencija RCS Sport, ki že organizira moški Giro d'Italia in še nekatere pomembne dirke v Italiji, so pri podjetju že zavrnili. Sporočili so, da zaenkrat še ne načrtujejo organizacije ženskih kolesarskih prireditev.

»V bližnji prihodnosti do našega ponovnega vstopa v žensko kolesarstvo ne bo prišlo. Če bi Giro d'Italia imel od tega dobiček, potem bi pri RCS Sport o tem zagotovo razmislili. V tem trenutku pa to ni naša prioriteta, « so sporočili iz agencije, ki se v tem času ukvarja z organizacijo dirk, kot so Tirreno-Adriatico, Giro d'Italia, Milano-Sanremo, dirka po Lombardiji …

Zadnjo žensko dirko je ta agencija organizirala leta 2005, ko je bila zadolžena za izpeljavo ženske različice pomladanske klasike Milano-Sanremo. Ženski Giro še ni odpovedan. Zaenkrat tako še velja, da bo na sporedu od 28. junija do 7. julija prihodnje leto.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ