Borbenost Volleringove ob sporni taktiki Movistara ni bila dovolj za zmago

Borbenost Volleringove ob sporni taktiki Movistara ni bila dovolj za zmago
08.05.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Vuelta

Zadnji vikend krstne Vuelte za ženske je bil zelo zanimiv, a tudi poln razburjenja zaradi taktike Movistara. Sporni sobotni napad je Annemiek van Vleuten prinesel končno zmago.

Sobota in nedelja sta bili na ženski dirki po Španiji odločilni za prvo rdečo majico v zgodovini (pred tem so prireditelji organizirali le enodnevne ženske Vuelte). V prvem delu enotedenske dirke je bila odlična Demi Vollering, ki je v rdeči majici tudi začela sobotno etapo, pred Annemiek van Vleuten je imela po petkovi etapni zmagi pet sekund naskoka v skupnem seštevku.

Vse je bilo torej odprto in obetal se je napet zaključni vikend. Za razburjenje so poskrbeli v Movistaru z napadom, ravno ko je Volleringova skupaj z nekaj ekipnimi kolegicami po 30 kilometrih dobrih 100 kilometrov dolge etape opravljala malo potrebo. V Movistarju so se izgovarjali, da so izkoristili poznavanje domačih cest in da so vedeli, da prihaja veter s strani, zato so napadli, a dejstvo je, da se rdeče majice vodilnega po nepisanih pravilih v takšnih situacijah ne napada. Dejstvo pa je tudi, da smo s strani ekipe Movistar takšnih potez že vajeni ...

Sramotno, da želijo priti do majice na tak način

Volleringova se je znašla v dvominutnem zaostanku in naslednjih 70 kilometrov je lovila na vse ali nič. V ospredju sta zaradi hudega tempa Movistara ostali le Annemiek van Vleuten in Gaia Reallini, ki je tudi dobila sobotno etapo, do cilja pa sta ohranili 64 sekund naskoka. Van Vleutnova je oblekla rdečo majico, Volleringova pa je bila v solzah: »Če bi jaz dirkala za Movistar, bi verjetno dejala enako, a gre res za malo prehudo naključje. Vem, da gre za vrhunski šport in da bodo tekmice naredile vse, da me premagajo, a da želijo to narediti na takšen način ... to je sramotno.«

Po upravičeni jezi je Volleringovi v nedeljski etapi do jezer Covadonge, ki je potekala v oblačnem in meglenem vremenu, ostal le še napad na vse ali nič. Ekipa SD Worx je na 12 kilometrov dolgem vzponu navila tempo, v ospredju so ostale le še Volleringova, Reallinijeva in van Vleutnova, po napadu Italijanke pa nosilka rdeče majice ni več zdržala tempa.

Če bi bilo zadnjih pet kilometrov le nekoliko težjih ...

Hitro je izgubila 20 sekund, nato pa je njen zaostanek naraščal bolj počasi, imela je tudi srečo, da je bilo zadnjih 5 kilometrov vzpona zelo razgibanih, s kar nekaj spusta. Volleringova je dirkala na vse ali nič, uspela je priti do etapne zmage, druge na dirki, za rdečo majico pa ji je zmanjkalo devet sekund. »Lahko sem zadovoljna s svojo dirko, bila sem zelo močna, dve etapni zmagi sta lep uspeh in če bi dirka potekala drugače, verjamem, da bi imela tudi rdečo majico,« je zaključila špansko epizodo trenutno najbolj raznovrstna kolesarka sveta, ki ji je uspel tudi ardenski trojček.

Van Vleutnova je v svoji zadnji sezoni kariere uspela osvojiti še premierno žensko Vuelto in je še utrdila svoj status ene najboljših, morda najboljše kolesarke vseh časov. Na tretjem mestu v skupnem seštevku je končala šele 21-letna Italijanka Reallini, ki je brez dvoma odkritje letošnje dirke. Urška Žigart je dirko končala na 40., Eugenia Bujak pa na 76. mestu v skupnem seštevku.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ