Brajkovič prepričljivo odgovarjal na Contadorjeve napade

Brajkovič prepričljivo odgovarjal na Contadorjeve napade
12.06.2010 AVTOR:
Jani Brajkovič je v etapi do Alpe d'Hueza na dirki Criterium du Dauphine zasedel drugo mesto in zanesljivo obdržal rumeno majico. V sprintu ga je premagal Alberto Contador.
Kraljevska etapa na dirki Criterium du Dauphine je kolesarskim navdušencem dala tisto, kar si najbolj želijo. Spektakel in nepredvidljivo etapo polno napadov. V prvem delu dirke je sicer prišlo do pobega večje skupine kolesarjev, ki pa si večje prednosti niso privozili, tako da so bili še najmočnejši izmed ubežnikov ujeti že kmalu ob vznožju zadnjega vzpona, torej vzpona na znameniti Alpe d'Huez.

Tam so tempo narekovali predvsem kolesarji Astane, ki so pripravljali teren za napad kapetanu Albertu Contadorju. 8,7 kilometra pred ciljem je Alberto Contador prvič odločno napadel. Takoj je naredil hudo selekcijo in praktično vsi so ob tem napadu povsem obstali. Naredil je veliko razliko, vendar je na njegov napad Brajkovič imel pripravljen odgovor.

Potem, ko se je moral Contador usesti, ga je Jani ujel, odgovoril je tudi na ostali dve močni pospeševanji Alberta Contadorja in kmalu je postalo jasno, da se ga Španec ne bo mogel otresti. Začela sta taktizirati in to je izkoristil Szmyd, ki ju je ujel in takoj trikrat napadel. Vendar se v ospredju ni več nič spremenilo. Zaradi taktiziranja sta jih ujela še dva kolesarja in napade je spet izkoristil Contador, ki je močno potegnil.

Vendar se Szmyda in Brajkoviča preprosto ni mogel otresti. Španec je z napadom poskušal kar devetkrat, vendar mu je Jani vedno sledil kot senca. Naš predstavnik ga je slaba dva kilometra pred ciljem, ko Contador ni hotel več narekovati ritma, celo napadel, in mu pokazal, da je še vedno zelo močan, medtem ko je Španec v zadnjem delu znamenitega vzpona vseskozi deloval zelo utrujeno in neprepričljivo.

Prvič po dolgem času smo ga videli, kako je kar precej časa kazal zobe, in tokrat utrujenosti ni igral. Da sta z naskokom najmočnejša kolesarja na dirki, sta dokazala, ko so popustili še zadnji zasledovalci, nazadnje še Szmyd. V zadnjih metrih sta se tako Contador in Brajkovič pomerila za etapno zmago.

Zadnji ovinek je prvi prepeljal Brajkovič, ki je takoj stopil na pedala, čeprav so prav zadnji metri tega vzpona še vedno speljani navzgor, kar je izkoristil Contador, ki je Brajkoviča odsprintal. Contador se je tako moral zadovoljiti »zgolj« z etapno zmago, medtem ko se je Brajkovič še bolj učvrstil na prvem mestu v skupnem seštevku.

(dč)
foto: sirotti
Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ