Brambilla presenetil, med favoriti najbolj napadalen Valverde

Brambilla presenetil, med favoriti najbolj napadalen Valverde
14.05.2016 AVTOR: D. Z.
Giro: Gianluca Brambilla je z etapno zmago oblekel tudi rožnato majico. Tom Dumoulin povsem popustil. Alejandro Valverde odločno napadel in naredil selekcijo.

Makadamski vzpon
Foligno je gostil začetek osme etape na dirki po Italiji, cilj pa je bil v Arezzu. Etapa je bila dolga 16 kilometrov. In prinesla je velike spremembe v skupnem seštevku. Sier pa je bilo prvih sto kilometrov bolj ali manj ravninskih. Na 120 kilometru je bil prvi gorski cilj tretje kategorije na 675 metrov visokem vzponu Scheggia. Sledil je spust in ravninski del do Arezza.

Ko so kolesarji prvič prečkali ciljno črto, so se morali povzpeti še na Alpe di Poti. To je vzpon druge kategorije. Na 827 metrov visok prelaz so kolesarji prišli po skoraj 168 prevoženih kilometrih. Ta vzpon je dolg sicer dobrih osem kilometrov. A vzpon je skrival še eno posebnost. Dobrih šest kilometrov je namreč makadamskih. Na dirki vztrajajo še vsi štirje Slovenci. To so Luka Mezgec, Grega Bole, Primož Roglič in Matej Mohorič. Tokrat niso krojili razpleta.

Brambilla najnevarnejši ubežnik
Zato pa je takoj po startu prišlo do napadov in po številnih poskusih je vendarle prišlo do pobega. V ospredju se je izoblikovala skupina dobrih desetih kolesarjev. To so bili: Gianluca Brambilla in Matteo Trentin (oba Etixx Quick Step), Alessandro de Marchi (BMC Racing), Blel Kadri (AG2R-La Mondiale), Jaco Venter (Dimension Data), Sean De Bie (Lotto-Soudal), Jose Joaquin Rojas in Jasha Sutterlin (oba Movistar), Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini), Nikias Arndt (Giant-Alpecin) in Aleksej Caevič (Katjuša).

Brambilla je bil še kako nevaren v skupnem seštevku in v glavnini je očitno prišlo do panike, kajti glavnina je razpadla na tri dele. V prvem delu pa ni bilo nosilca rožnate majice Toma Dumoulina. Potem pa so se stvari vseeno normalizirale. Ubežniki so povečali prednost, v glavnini pa so se nekoliko umirili in skupinice so se združile. Ob vznožju najtežjega vzpona je razlika znašala pet minut in Brambilla se je seveda vozil v virtualni rožnati majici. V glavnini so ritem narekovali člani naslednjih ekipo: Movistar, LottoNL Jumbo, Astana, pa tudi Giant Alpecin.

Brambilla sam v ospredju, Dumoulin popustil
Med ubežniki je na vzponu prišlo do nekaterih napadov, a prepričljivo najmočnejši je bil Brambilla, ki se je kmalu odločil za samostojni pobeg. Nihče mu ni mogel slediti. A do cilja je bilo vseeno še daleč. V ozadju pa se je odvijal izjemen boj za rožnato majico. Predvsem Alejandro Valverde se je odločil, da Toma Dumoulina spravi v težave. In to mu je tudi uspelo.

Takoj, ko so kolesarji prišli na makadamski del vzpona je Valverde napadel. Dumoulin je takoj zašel v težave in jasno je postalo, da majice ne bo uspel obdržati. Valverdeju sta sprva lahko sledila samo Esteban Chaves in Vincenzo Nibali. S težavo sta stik vzpostavila še Kruijswijk in Uran. Potem pa še Landa. Favoriti so se držali skupaj, Dumoulina pa ni bilo med njimi. Brambilla se je potem lahko veselil zmage. Montaguti je bil drugi, tretji Moser, četrti venter, peti pa De Marchi.

Valverde odličen, Nibali izgubil tri sekunde
Skupina s favoriti se je udarila za šesto mesto. To je pripadlo Alejandru Valverdeju. Sledili so Steven Kruijswijk, Mikel Landa, Esteban Chaves in Zakarin. Skupinica z Nibalijem je izgubila tri sekunde. Matej Mohorič je bil 145., Primož Roglič 162., Luka Mezgec 163. in Grega Bole 181. Gianluca Brambilla je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku in ima 23 sekund naskoka pred Ilnurjem Zakarinom. Sledijo Kruijswijk, Valverde, Nibali, Chaves, Uran, Majka, Pozzovivo, Landa, Dumoulin … Luka Mezgec je 92., Matej Mohorič je 114., Primož Roglič je 146., Grega Bole pa 184.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ