Brez drame v Milanu - Egan Bernal je novi kralj Gira

Brez drame v Milanu - Egan Bernal je novi kralj Gira
30.05.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti/Giro

Zadnji kronometer v Milanu je minil po pričakovanjih, Egan Bernal je brez težav zadržal rožnato majico in potrdil skupno zmago, tudi Caruso in Yates sta zadržala mesti na stopničkah. Etapna zmaga Ganni, Tratnik odličen 8.

Vožnja na čas v prestolnici mode je ponujala zadnjo priložnost za spremembe v skupnem seštevku, v boju za sam vrh pa drame ni bilo. Egan Bernal se je odločil, da na cesti ne bo tvegal in ni nič prepustil sreči, odpeljal je na nekaj manj kot sto odstotkih, bil pazljiv v zavojih in na koncu proti Damianu Carusu sicer izgubil slabe pol minute, a je zadržal več kot minuto naskoka pred Italijanom in kronal svojo drugo zmago na tritedenskih dirkah, prvo na dirki po Italiji.

Caruso je bil zelo hiter, še povečal je svojo prednost pred Simonom Yatesom na tretjem mestu, oba sta z uvrstitvijo na oder za zmagovalce izpolnila svoj cilj, Caruso pa letošnjega Gira zagotovo ne bo pozabil, saj je bil najbolj prijetno presenečenje dirke. Po odstopu Mikela Lande se je 32-letnik prelevil v kapetana Bahraina, vozil je odlično in včeraj s pogumnim napadom vsaj poizkusil ogroziti tudi zmago Bernala, čeprav je bil daleč od uspeha, pa je osvojil še etapno zmago in zaokrožil izvrstne tri tedne dirkanja.

Yates na letošnjem Giru ni bil preveč prepričljiv, a je bil vseeno dovolj dober, da je zanesljivo končal na tretjem mestu. Aleksandr Vlasov je svojo šele drugo tritedensko dirko končal na četrtem mestu, na peto pa se je z dobrim kronometrom povzpel Dani Martinez, ključni pomočnik pri zmagi Bernala.

Odlično je s kronometrom opravil tudi Almeida, ki je skočil na šesto mesto v skupnem seštevku, sedmi je bil na koncu Romain Bardet, osmi Hugh Cartyh, deveti mladi Tobias Foss in deseti Dan Martin, prav tako etapni zmagovalec na letošnjem Giru.

V boju za etapno zmago je bil na kronometru prepričljiv Filippo Ganna, čeprav mu je med vožnjo počila zračnica in je moral menjati kolo. Njegov glavni konkurent Remi Cavagna je zmago zapravil, ko je slabo ocenil enega od zadnjih ovinkov in padel, vseeno pa je končal na 2. mestu.

Izkazal se je tudi Jan Tratnik, ki je znova končal v deseterici, na osmem mestu je za Ganno zaostal za 42 sekund. Tudi Tratnik ima za seboj zelo dober Giro, izkazal se je z begom in drugim mestom na Zoncolanu, potem pa je v okrnjeni zasedbi Bahraina opravil veliko dela za na koncu drugega Carusa.

Tratnika prav veliko premora po zaključenem Giru ne čaka, že čez 10 dni bo na štartu dirke po Sloveniji.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ