Brez presenečenja v Veroni – Jai Hindley je kralj Gira

Brez presenečenja v Veroni – Jai Hindley je kralj Gira
29.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

V areni v Veroni se je pred čudovito kuliso končala dirka po Italiji, na zaključnem kronometru pa ni bilo presenečenj. Jai Hindley je potrdil skupno zmago, etapa pa je pripadla Matteu Sobreru.

Do konca smo pospremili še eno dirko po Italiji, že 105. po vrsti, ki je karavano popeljala od Budimpešte na sever Italije do Verone. Bil je to na trenutke zanimiv Giro, ki je obetal veliko in prinesel veliko suspenza, žal pa ne prav veliko prave akcije v boju za skupni seštevek. Če smo se pred dirko bali, da bo Richard Carapaz brez prave konkurence, se je na koncu izkazalo, da napadov ni bilo, ker so bili enostavno Carapaz, Mikel Landa in Jai Hindley v gorah preveč izenačeni.

Marmolada je vendarle prinesla preboj, Hindley je strl Carapaza in praktično že v soboto potrdil skupno zmago, zato je današnjemu kronometru odvzel veliko dramatičnega naboja. Pred Carapazom je imel Hindley 1:25 naskoka pred Ekvadorcem, ki je sicer boljši kronometrist od Avstralca, a ne občutno boljši. Strah, da se bo ponovil scenarij z Gira 2020, ko je Hindleyju na zaključnem kronometru v Milanu zmago odvzel Tao Geoghegan Hart, je bil odveč. Tokrat je bila prednost kolesarja Bore Hansgrohe dovolj, da je rožnato majico mirno pripeljal čez zadnjo ciljno črto v Veroni.

Landa ni uspel spremeniti vrstnega reda na zmagovalnem odru

Pred etapo je naskok na drugo mesto napovedoval Mikel Landa, ki je za Carapazom zaostajal za 26 sekund, a tudi Španec ni bil dovolj hiter, da bi se vrstni red na odru za zmagovalce v zadnji etapi še lahko spremenil.

V boju za etapno zmago je bil najhitrejši italijanski državni prvak Matteo Sobrero, ki je bil v ožjem krogu favoritov za zmago že pred zadnjimi dobrimi 17 kilometri v Veroni. Drugi je bil nekoliko presenetljivo Thymen Arensman, tretji pa Mathieu van der Poel.

Na svojem zadnjem nastopu na Giru v bogati karieri je Vincenzo Nibali osvojil skupno 4. mesto in se na odličen način poslovil od tifosov. Peti je bil Pello Bilbao, 6. Jan Hirt, 7. Emmanuel Buchmann, 8. Domenico Pozzovivo, 9. Hugh Carthy, deseterico pa je zaokrožil Juan Pedro Lopez, junak prvega dela Gira, ki je danes izgubil eno mesto proti Carthyu. To je bila tudi edina sprememba v prvi deseterici, ki jo je prinesel današnji kronometer. 

Druga ciklamna majica za Demara, Bahrain najboljša ekipa

Ciklamno majico je brez težav do Verone pripeljal Arnaud Demare, ki je zbral še enkrat več točk kot drugi Mark Cavendish v boju za najboljšega šprinterja dirke, Francoz je to majico dobil drugič v karieri. Koen Bouwman je že v petek na slovenski etapi potrdil modro majico najboljšega hribolazca, najboljši mladi kolesar pa je postal Juanpe Lopez. Najboljša ekipa je postal Bahrain Victorious, ki je z Boro Hansgrohe bil napet boj, kolesarji ekipe Milana Eržena pa so bili na koncu boljši.

Do konca Gira je prišel tudi Domen Novak, ki je bil včeraj zelo blizu rezultatu kariere na Marmoladi, na koncu pa je tudi z drugim mestom opozoril nase. Vse tri tedne je bil odličen pomočnik Mikelu Landi in Pellu Bilbau v gorah, tako da si Novak za svoje predstave zasluži visoko oceno.

Dirka po Italiji je tako končana, sicer daleč od tega, da bi bila dolgočasna, vseeno pa ne bo šla v zgodovino kot ena najboljših doslej. A to Jaia Hindleyja ne zanima kaj dosti, rožnata zabava se zdaj seli v avstralski Perth, kjer slavijo svojega šampiona največje italijanske dirke.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ