Brez ravnine in po neverjetnem ritmu do zmage De Marchi

Brez ravnine in po neverjetnem ritmu do zmage De Marchi
05.09.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Španiji je 11. etapo dobil Alessandro De Marchi. Na razgibani preizkušnji tudi favoriti niso stali križem rok.

Kolesarji na dirki po Španiji so premagali že 11. etapo, najdaljšo na letošnji preizkušnji. Od Mombueyja do Luintre so morali kolesarji preovziti 208 kilometrov, tri vzpone tretje in vzpon druge kategorije. Predvsem pa v etapi prave ravnine ni bilo. Vsega 11 kilometrov ravninskih odsekov! Takoj po startu je napadel Vincenzo Nibali. Sicer neuspešno, a neuspešni so bili tudi številni kasnejši napadi. Rdečo majico je branil Simon Yates in njegovi klubski kolegi pri moštvu Mitchelton Scott, tudi Luka Mezgec. Napadi pa so se vrstili. Poskušali so tudi kandidati za sam vrh. Tudi Michal Kwiatkowski, pa Bauke Mollema.

Po prvih dveh urah je povprečna hitrost znašala kar 48 km/h. Kmalu so se predali sprinterji, ki so se zbrali v disko skupini. Napadi so se vrstili, potem pa se je vendarle v ospredju izoblikovala skupina 19 kolesarjev. Med drugimi so tu bili tudi Pellizotti, Teuns, De Marchi, Henao, Mollema, Benoot, Haig. Najbolje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku je bil Thibaut Pinot, ki je za Yatesom zaostajal za 2:33. Kljub temu si je skupina lahko privozila občutnejšo prednost. Do cilja je bilo še več kot sto kilometrov in v glavnini so ritem pričeli narekovati kolesarji Movistarja. Pinot je po 115 kilometrih dirkanja vozil v virtualni rdeči majici.

Na vzponu Alto de Trives pa je Pinot izgubil živce. Ker preostali niso želeli sodelovati pri narekovanju ritma, je napadel. Sledil mu je Teuns. Francoz pa je porabil ogromno energije, najmočnejši ubežniki pa so ga uspeli tudi ujeti. Sledil je napad Molleme in gledali smo etapi s številnimi napadi, spremembami v vodstvu. Dirkanje brez pravega taktiziranja. Čez vzpon Mirador de Cabezoas se je vendarle izoblikovala skupinica najmočnejših ubežnikov. Kar trije kolesarji so bili člani moštva BMC in to je izkoristil Alessandro De Marchi, ki je napadel, Pinot pa je bil v lovu za njim preveč osamljen, pa tudi brez prave moči.

De Marchija je na spustu 18 km pred ciljem uspel ujeti samo Restrepo. De Marchi pa je bil na naslednjem vzponu premočan in je sam nadaljeval proti cilju. Slavil je etapno zmago. Drugi je bil Restrepo, tretji pa Pellizotti. Pot proti cilju pa je bila nadvse zahtevna in ubežniki so osovjili prvih 11 mest. Potem pa so proti cilju že prihajali favoriti za končno zmago. Ti so se držali bolj skupaj. Zaostali so za dve minuti in dve sekundi, 41 dodatnih sekund pa je izgubil eden izmed kandidatov za vrh in nekdanji zmagovalec Vuelte Fabio Aru. Sedem sekund je izgubil David De la Cruz. Simon Yates je ohranil sekundo prednosti pred Alejandrom Valverdejem in 14 pred Nairom Quintano. Sledijo Ion Izagirre, Tony Gallopin, Emanuel Buchmann, Miguel Angel Lopez, Rigoberto Uran, Steven Kruijswijk, George Bennett … Prvo deseterico loči vsega 47 sekund.

Značke: Dirka po Španiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ