Brutalen dan na Giru odnesel 13 kolesarjev

Brutalen dan na Giru odnesel 13 kolesarjev
16.05.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Na dirki po Italiji je kolesarje vnovič cel dan pral dež, temperature so bile zelo nizke, ceste pa spolzke. Po današnji etapi, dobil jo je Magnus Cort Nielsen, je v pelotonu 13 kolesarjev manj.

Etapa po dnevu premora je za kolesarje vedno zahtevna. Letos jo je dodatno otežilo vreme, ki na tej rožnati pentlji kolesarjem res ne gre na roko. Spet jih je pričakal dež in zelo nizke temperature, pred etapo je bila v zraku tudi možnost, da jo nevtralizirajo ali skrajšajo, a so jo na koncu pustili v prvotni obliki.

V prvih 90 kilometrih se je cesta večinoma vzpenjala, sicer zelo zlagoma, proti prelazu Passo delle Radici. Tam je nekaj šprinterjev že zašlo v težave, tempa glavnine ni zmogel oboleli Aleksander Vlasov, ki je kmalu sedel v avtomobil in končal giro, za enako potezo so se odločili še Martin Tusveld, Erik Fetter in Simone Petilli. Movistar je opravil veliko dela za Fernanda Gavirio, ki pa je na spustu padel in izgubil možnost, da se pomeri za etapno zmago.

Geraint Thomas in Primož Roglič sta se na vzponu skrivala v glavnini, na spustu pa je Bahrain stvari naredil zanimive, ko so v napad poslali Jonathana Milana, Andreo Pasqualona in Damiana Carusa, z njimi pa je šel še Pavel Sivakov. Privozili so si nekaj prednosti, a so hitro uvideli, da je ta napad obsojen na neuspeh, zato so počakali glavnino.

V begu so bili cel dan Magnus Cort Nielsen, Alessandro de Marchi, Derek Gee in Davide Bais, ki je popustil še pred zaključkom etape. Trojica pa je bila odločena, da pride do konca in ker v glavnini ni bilo dovolj pomočnikov, da bi delali za šprinterje, jim je to tudi uspelo.

V Viareggio so se pripeljali z minuto naskoka pred glavnino, v šprintu pa Magnus Cort s tekmecema ni imel težav in ekipi Education First je prinesel pomembno etapno zmago. Ameriški ekipi doslej ni šlo nič po načrtih, Rigoberto Uran je odstopil zaradi covida, zato je zmaga Corta dober obliž na rane za zasedbo Jonathana Vaughtersa. Danec je z današnjo zmago dopolnil trojček etapnih uspehov na vseh treh tritedenskih dirkah.

Večina favoritov je mizeren dan na kolesu uspela preživeti brez težav, vprašanje pa je, če se bodo uspeli izogniti prehladu ali kakšni hujši bolezni, saj pet ur na kolesu v takšnih razmerah nedvomno ni prijetnih.


Že pred etapo so se od Gira zaradi različnih obolenj poslovili Remco Evenepoel, Stefan Kung, prej omenjeni Uran, Oscar Riesbeek, Rein Taramaae, Mads Wurtz Schmid, Callum Scotson, Sven Erik Bystrom in Domenico Pozzovivo. Na dirki po Italiji po 10. etapah ostaja še 150 kolesarjev.

Za jutri napoved ni kaj dosti bolj obetavna, etapa od Camaioreja na obali Tirenskega morja do Tortone pa bo bržkone spet namenjena ubežnikom, ki so na tem Giru že dobili štiri od osmih »cestnih« etap.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ