Caleb Ewan vendarle do zmage ... favoriti hranili moči

Caleb Ewan vendarle do zmage ... favoriti hranili moči
18.05.2019 AVTOR: DZ, foto: La Presse

Caleb Ewan je dobil osmo etapo na dirki po Italiji, ki se je končala v Pesaru. Favoriti v glavnini, Valerio Conti obdržal rožnato majico.

Tortoreto Lido je gostil start, Pesaro pa cilj kar 239 kilometrov dolge etape, ki po profilu ni bila nič kaj posebnega. Vsaj prvih 140 kilometrov ne. Potem se je pričel nekoliko bolj razgiban teren, po 169 kilometrih pa celo vzpon tretje kategorije na Monte della Mattera. Po spustu je se je razgiban teren nadaljeval. Kolesarji so morali premagati še dva vzpona četrte kategorije.

Po 231 kilometrih pa je sledil še spust v Pesaro in ciljna ravnina, ki so jo organizatorji popestrili z ostrim ovinkom 250 metrov pred ciljem. Etapa je bila sicer psiana na kožo sprinterjem, a bolj tistim, ki lahko zdržijo tudi na krajših vzponih, predvsem pa tam za vožnjo v skupini porabijo precej manj moči kot nekateri čisti sprinterji. Pričakovali smo pobega, a v ospredju sta se znašla samo dva kolesarja: Marco Frapporti in Damiano Cima.

Nekaj časa je z njima kolesaril tudi Nathan Brown, ki pa je raje počakal glavnino, kot bi se podal na misijo nemogoče. Ker sta bila ubežnika povsem nenevarna, sta si lahko privozila dobrih šest minut prednosti. Tokrat ekipa rožnate majice UAE Team Emirates ni pretiravala pri nareovanju ritma. Veliko dela je opravil predvsem Thomas De Gendt, ki je pripravljal teren za Caleba Ewana.

Dobrih 40 kilometrov pred ciljem so se v ospredje prebile tudi ekipe, ki so pazile na svoje favorite za končno zmago. Tudi Jumbo Visma, pa Contijev UAE z Janom Polancem. Frapporti se je predal zadnji, na predzadnjem gorskem cilju pa je točke že pobral najboljši v tem točkovanju Giulio Ciccone. Bil je najboljši tudi na zadnjem gorskem cilju. Bega je tako bilo konec. Sledili so novi napadi, a sprinterske ekipe so se že pripravljale na sprint.

Pričelo je tudi deževati in zadnji ubežniki so bili ujeti 6,5 km pred ciljem. Največ dela so opravili predvsem kolesarji Deceuninck Quick Stepa, Elia Viviani še lovi etapno zmago, in Bore Hansgrohe, ki imajo v svojih vrstah izjemnega Pascala Acerkmanna. Slednji so tudi popeljali skupino v zadnji kilometer. 250 metrov pred ciljem je bil še oster desni ovinek in Ackermann je tokrat naletel na dva premočnega nasprotnika.

Zmagal je Caleb Ewan, ki je tako slavil drugo etapno zmago na dirki po Italiji v karieri. “Ko sem pogledal zaključek, sem načrtoval, da v ovinek pripeljem na prvem mestu, vendar pa se nisem najbolje počutil, saj je bila dirka v zadnjih 20 kilometrih zahtevnejša od pričakovanj. Zato bi bilo preveč, če bi sprintal kar 300 metrov. Raje sem šel v Ackermannovo zavetrje, ki je imel še pred sabo pomočnika. Vedel sem, da ga lahko prehitim v zadnjih 150 metrih. Ta zmaga mi veliko pomeni in je največja do zdaj v dresu Lotto Soudala,” je dejal Ewan.

Elia Viviani se je moral sprijazniti z drugim mestom, tretji je bil Ackermann. Primož Roglič je bil 18., Jan Polanc 26., Grega Bole 125. Conti je pred jutrišnjim kronometrom brez težav obdržal vodstvo. Roglič je 12., Polanc 28., Bole pa 130. Jutri je posamična vožnja na čas do San Marina. Dolga bo 24,8 km, celoten drugi del pa poteka v vzpon.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ