Cavendish suvereno mimo lanskega pomočnika

Cavendish suvereno mimo lanskega pomočnika
06.05.2012 AVTOR: D. Z.
Mark Cavendish je v sprintu glavnine dobil drugo etapo na dirki po Italiji. Premagal je Matthewa Gossa. Taylor Phinney je kljub težavam s kolesom obdržal rožnato majico.
Trije ubežniki
Druga etapa je bila dolga 200 kilometrov, namenjena pa je bila predvsem sprinterjem. Etapo so zaznamovali trije ubežniki Olivier Kaisen, Miguel Rubiano in Alfredo Balloni. Slednji je dobil edini gorski cilj in bo jutri nosil majico najboljšega na gorskih ciljih. Ubežniki so si največjo prednost privozili po 145 kilometrih, ko je glavnina za njimi zaostajala za dobrih 13 minut. Kasneje pa so pobudo pri narekovanju tempa v glavnini prevzeli kolesarji Rabobanka, Orice GreenEdgea in Skyja.

Ubežnike so ujeli 40 kilometrov pred ciljem in takoj je sledil napad Larsa Baka, ki pa se je moral predati dobrih 15 kilometrov pred ciljem. V ospredju so tempo narekovali predvsem kolesarji Skyja, ki so pripravljali vlak za Marka Cavendisha. Osem kilometrov pred ciljem pa je imel vodilni v skupnem seštevku Taylor Phinney težave z verigo. Izgubil je več kot pol minute in vse je kazalo na to, da bo 21-letni Američan izgubil rožnato majico. Vendar mu je s pomočjo klubskega kolege Danila Wyssa uspelo ujeti glavnino.

Padec in Cavendisheva premoč
V zadnjih treh kilometrih so se v ospredju znašli kolesarji Garmina Barracude. Kmalu se je začela borba, kdo bo postavil najboljši vlak. Vendar je samo 150 metrov pred ciljem, takoj po zadnjem ovinku. prišlo do množičnega padca, ki ga je povzročil Theo Boss. Zaradi padca se je skupina prepolovila. Najbolj naj bi jo skupil Aleksander Kristoff, ki je pristal v ograji. Ciljno črto je prečkal, vendar je utrpel hude odrgnine po obrazu.

Vse skupaj pa ni zmotilo Marka Cavendisha. Cavendish je spet izvedel odličen sprint in je tako dobil že deveto etapo v svoji karieri na dirki po Italiji. Tokrat je premagal še lani pomočnika Matthewa Gossa in Francoza Geoffreyja Soupeja. Phinney je kljub težavam uspel zadržati rožnato majico. Geraint Thomas ostaja drugi, Alex Rasmussen pa tretji.

foto: sirotti
Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ