Cima Coppi: Dvakrat prestavljena in odločena po fotofinišu

Cima Coppi: Dvakrat prestavljena in odločena po fotofinišu
23.05.2024 AVTOR: DZ

Cima Coppi. Na dirki po Italiji z “Coppijev vrh” označujejo najvišjo točko trittedenske preizkušnje. Letošnja zgodba je prav posebna. Zmagovalec pa Giulio Pellizzari.

Fausto Coppi bo tako ali drugače za vedno zapisan v srcih kolesarskih navdušencev. Italijani na preteklost vsekakor ne pozabijo in tako je že tradicija, da najvišjo točko dirke po Italiji poimenujejo s Cima Coppi oziroma po slovensko Coppijev vrh.

Letošnja najvišja točka bi moral biti prelaz Stelvio. Vrh leži na 2758 metrih nadmorske višine. A, vemo, kaj se je dogajalo. Prelaz še zdaj ni prevozen zaradi količine snega. Zato so želeli organizatorji izpeljati torkovo etapo prek prelaza Umbrail. Kolesarji bi se ravno tako iz Bormia vzpenjali proti Stelviu, a nekaj kilometrov pod vrhom, na 2501 metru nadmorske višine bi zavili levo in se po švicarski strani spuščali. Tudi to ni bilo mogoče zaradi sneženja na dan dirke.

In tako so tudi Cimo Coppi prestavili na sredino dolomitsko etapo. To ni bil ključen vzpon, bil pa je prvi v sicer zahtevni 17. etapi. Takoj po startu so se kolesarji podali na Passo Sella. Premagati so morali devet kilometrov klanca s 7,3-odstotnim povprečnim naklonom. Vrh leži na 2239 metrih nadmorske višine. Po pričakovanjih je takoj prišlo do številnih napadov, saj so mnogi želeli v pobeg. Na koncu pa smo v boju za točke na gorskem cilju in posebno nagrado videli sprint.

Giulio Pellizari - dan prej je bil drugi v etapi, tik za Pogačarjem - je prvi napadel. Iz ozadja pa je prišel Nairo Quintana. Šele po fotofinišu je postalo jasno, da je nagrado prejel 20-letni Pellizzari, ki vozi za VF Group Bardiani-CSF Faizane. “Quintana je bil močan, začel zelo zgodaj, ampak uspelo mi je,” je priznal Pellizzari, ki je tudi drugi v boju za modro majico najboljšega na gorskih ciljih. Do zdaj je zbral 148 točk. Pogačar na prvem mestu jih ima 230.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ