Colle dell Agnello in Stelvio pod velikim vprašajem zaradi snega

Colle dell Agnello in Stelvio pod velikim vprašajem zaradi snega
08.10.2020 AVTOR: Nejc Grilc

Vreme v severni Italiji je že zdaj zelo hladno, napoved za naslednjih 14 dni pa ni nič kaj obetavna, zato se prireditelji Gira pripravljajo na možnost, da bodo morali izpustiti dve najvišji točki Gira, tudi sloviti Stelvio.

Serpentine Stelvia so ena od največjih znamenitosti kolesarskega sveta in sveti gral za vse amaterske kolesarje vsaj v Italiji, pa tudi širom Evrope. Stelvio bi moral biti letos spet del Gira, a je prestavitev rožnate pentlje na oktobrski termin precej ogrozila obisk pelotona na tem 2758 visokem prelazu, ki bi bil Cima Coppi ali najvišja točka letošnje dirke.

Prireditelji se bojijo plazov in novozapadlega snega, ki bi onemogočil prečkanje prelaza, prav tako bi ga najbrž morali izpustiti, če bi se temperature spustile pod ledišče, kar je glede na trenutno vremensko napoved za severno Italijo precej verjetno.

Pripravljen je že plan B, po katerem bo v 18. etapi dirka namesto Stelvia obiskala zelo strmi Mortirolo, ki pa leži skoraj 1000 metrov nadmorske višine nižje (1852 m), zaključila pa se bo v Bormiu.

Sneg bi lahko še bolj ogrozil kraljevsko 20. etapo rožnate pentlje, ki bi na francosko-italijanski meji morala obiskati najprej 2744 metrov visoki prelaz Agnello, nato pa še prelaza Izoard in Montgenevre pred ciljnim vzponom do Sestriera.

Prireditelji so pripravili celotno novo traso etapo, ki bi obiskala Pinerolo in nato makadamske ceste prelaza Finestre, kjer je z napadom rožnato majico osvojil Chris Froome, zaključila pa bi se v Sestrieru, kot je bilo prvotno načrtovano.

Z rožnate pentlje še ne prihajajo novice, kdaj naj bi direktor dirke Mauro Vegni z ekipo sprejel odločitev o usodi znamenitih vzponov, v zadnjih letih pa takšne spremembe niso nič novega, lani je denimo zaradi nevarnosti plazov odpadel vzpon na Gavio.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ