Dainese s šprintom kariere prebil led za Italijane na rožnati pentlji

Dainese s šprintom kariere prebil led za Italijane na rožnati pentlji
18.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Enajsta etapa dirke po Italiji je bila ravna kot palačnika in na papirju najlažja na letošnjem Giru. Po pričakovanjih smo spremljali šprint glavnine, kjer pa je zelo presenetljivo slavil Italijan Alberto Dainese. 

Etapa v Reggio Emilii je bila ena najbolj enostavnih na letošnjem Giru, pihal je zmerno močan veter in nihče ni imel zelo velike želje, da bi se podal na misijo nemogoče v veter. Šele v zadnjih 60 kilometrih je s solo napadom za nekaj razburjenja poskrbel Dries de Bondt, a nikoli ni imel zares velikega naskoka in brez težav ga je glavnina ujela 1,5 kilometra do cilja. 

Zato pa je imel nekaj težav Caleb Ewan, ki je med etapo spet izgubil stik z glavnino, a je tokrat Avstralec prišel nazaj in se je lahko pomeril v šprintu. V zaključku je najbolje kazalo Fernandu Gavirii, ki se je boril mož na moža z Arnaudom Demarom, nosilec ciklamne majice pa je nekoliko prezgodaj začel šprint, zato so mu še pred ciljno črto pošle moči.

Zdelo se je, da bo Kolumbijec Gaviria slavil še šesto zmago na Giru v karieri, potem pa je iz zavetrja priletel 24-letni Alberto Dainese in presenetil vse. Na ciljni črti je imel za pol kolesa prednosti pred Gavirio za največjo zmago kariere, tudi prvo italijansko na letošnji rožnati pentlji.

Benečana domača etapa čaka naslednji petek

»Kjer koli bi slavil, bi bilo neverjetno, da pa zmagam tako blizu doma, je nekaj res posebnega. Mislili smo, da bomo delali za Ceesa Bola, a mi je nekaj kilometrov pred ciljem dejal, da se ne počuti dobro in da naj poizkusim jaz. Nato mi je Romain Bardet naredil leadout in uspel mi je šprint kariere,« je bil navdušen Benečan v dresu ekipe DSM. 

Gaviria se je moral zadovoljiti z drugim, Simone Consonni s tretjim, Arnaud Demare s četrtim, Caleb Ewan pa je na koncu končal na petem mestu in pokazal vsaj malo življenja, morda njegov Giro vendarle še ni izgubljen. Mark Cavendish je razočaral s 6. mestom.

Jutri kolesarje čaka etapa, namenjena ubežnikom, od Parme do Genove. 

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ