Dan, ki ga bom pomnil vse življenje

Dan, ki ga bom pomnil vse življenje
28.05.2023 AVTOR: DZ, foto: RCS Sport / Giro d'Italia

Roglič po zmagi: "Tu sem praktično doma. Večino življenja sem preživel le nekaj kilometrov stran, tudi ko sem še skakal. Vidite lahko vso to množico in koliko energije mi daje."

Primož Roglič je pripravil pravi preobrat na dirki po Italiji. Izkoristil je zadnjo priložnost za preobrat in uspelo mu je. Po koncu dirke je povedal: "S končnim rezultatom se niti nisem obremenjeval. Ko sem videl vse te gledalce, sem vedel, da bo to moje domače okolje. Imel sem kurjo polt. Želel sem priti sem in uživati v vsakem metru. Delovalo je. Bilo je dovolj."

Za tak podvig je zares izbral najbolj primeren kraj. Zmagal je skorajda doma. Ob številnih slovenskih gledalcih in zastavah je zares blestel: "Biti oseba, zaradi katere pridejo vsi ti ljudje in te podprejo, je nekaj posebnega. Ponosen sem, da sem ta oseba. Vsekakor si bom ta dan zapomnil za vse življenje." Tudi ta zmaga je bila krepko prigarana. Še zdaleč ni vse potekalo po načrtih.

Že pred dirko so imeli v ekipi zaradi Covid-19 velike težave, zaradi padca pa je domov tik pred startom odšel Jan Tratnik. "Med dirko se zgodi veliko stvari. Imel sem kar nekaj težav, vendar smo se vseskozi borili. Ostajali smo pozitivni in verjeli v to. Sam sem verjel, da nam lahko uspe," je dodal Roglič in zdaj tudi priznal, da padec v 11. etapi ni bil tako zelo nedolžen:

"Po padcu v 11. etapi sem trpel. Izgubil sem nekaj mesa in udarec v kolk je predstavljal velike težave. Bilo je zares boleče. Iz dneva v dan pa je bilo boljše. Od takrat sem se še naprej boril. Uspel sem ostati blizu najboljšim in v igri za zmago. Vedel sem, da bo zaključni kronometer odločilen. To vem iz izkušenj. Danes sem imel dovolj." Primož Roglič je do zdaj dobil tri dirke po Španiji, bil je drugi in četrti na dirki po Franciji.

Obenem bi lahko še dolgo naštevali vse izjemne zmage, a Roglič je jasen: "Ni pošteno primerjati zmag in govoriti, katera ti več ali manj pomeni. A ta pove, kdo sem. Vedno ohranjam upanje in se borim naprej. To je zgodba mojega Gira." Pošalil se je tudi na račun težav z verigo pred koncem kronometra, zaradi česar se je zdelo, da je konec sanj o rožnati majici: "Tega nisem načrtoval. Ko sem tam obstal, sem si tudi nekoliko spočil."

Potem pa je nadaljeval: "Na srečo sem bil dovolj mehanika, da sem verigo spet lahko spravil na verižnik in sem lahko nadaljeval. Očitno sem imel še dovolj energije za nadaljevanje. Imel sem tudi srečo, da me je gledalec ob progi porinil, saj je z mesta težko spet začeti. Zato se mu moram zahvaliti." Zdaj sta bila na vrhu dva izkušenejša kolesarja.

Roglič ima 33 let. Premagal je novopečenega 37-letnika: "Mladi nas preganjajo, a stari smo še vedno tu. Staram se in živim drugače. Še vedno se učim in še naprej se bom. Zato si bom še naprej postavljal izzive.” Morda pa bo v letu 2024 spet Tour de France. S to dirko ima še nekaj neporavnanih računov: “Najprej želim proslaviti, a vsi veste, kaj mi manjka."

Kako je prišlo do velikega preobrata
3,3 km do cilja
Primož Roglič 34:03
Geraint Thomas 34:19

2,5 km do cilja (200 metrov po Rogličevih težavah s kolesom)
Primož Roglič 38:05
Geraint Thomas 38:14

0,8 km do cilja
Primož Roglič 42:20
Geraint Thomas 42:49

Na cilju
Primož Roglič 44:23
Geraint Thomas 45:03

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ