Dan za sladokusce

Dan za sladokusce
26.05.2023 AVTOR: DZ, foto: RCS Sport / Giro d'Italia

Kraljevska etapa. Dirka po Italiji se bliža koncu. A tu je izjemno zahtevna etapa. Pet vzponov. Bo Primož Roglič zlomil Gerainta Thomasa?

Petek za sladokusceLongarone bo gostil start 19. etape dirke po Italiji, cilj pa bo na znamenitem vzponu Tre Cime di Lavaredo. Prvi del 183 kilometrov dolge etape bo ravninski oziroma bo potekal v rahel vzpon. Ta naklon se bo postopoma večal. Prvi prelaz bo Passo Campolongo.

Gre za vzpon druge kategorije, kolesarji pa bodo 1875 metrov visoko točko prečkali po 87 kilometrih dirkanja. Po krajšem spustu bo sledil Passo Valparola. Na 2196 metrov visok vrh bodo kolesarji prišli po 112 kilometrih. Po spustu in potem krajšem vzponu pa bo sledil še Passo Giau. Zelo poznan in strm klanec. Govorimo o vzponu, ki je takoj na začetku tudi 14-odstoten. Celoten klanec je dolg 9,9 km, povprečni naklon pa je 9,3-odstoten.

Kolesarji bodo morali premagati 922 metrov nadmorske višine. Vrh bo na 2236 metrih nadmorske višine. Prave priložnosti za oddih na samem vzponu ni, saj je naklon vseskozi višji od devetih odstotkov. Po 143 kilometrih dirkanja sledi spust v Cortino d’Ampezzo, potem pa vzpon druge kategorije na Passo Tre Croci. Gre za vzpon pred samim zaključkom. Po 169 kilometrih in krajšem spustu pa še znameniti zaključek. Tre Cime di Lavaredo.

Tu je že blestel tudi Vincenzo Nibali, ki se v teh dneh mudi na dirki po Italiji kot poseben gost organizatorjev. V dokumentarnem filmu o njegovi zadnji sezoni na GCN+ je tudi že dejal, da gre za izjemno zahteven vzpon predvsem v zadnjih treh kilometrih. Uradno je tega vzpona sedem kilometrov. Povprečni naklon je 7,6-odstoten, a zares je strm v samem zaključku. Zadnji trije kilometri so v povprečju kar 12,7-odstotni.

Najstrmejši del je nekje na polovici. Tam je naklon tudi 18-odstoten. Trije kolesarji so še vsekakor v igri za zmago. Vodi Geraint Thomas, ki ima 29 sekund prednosti pred Primožem Rogličem in 39 pred Joaom Almeido. Ostali zaostajajo za več kot tri minute in pol. To pa so Eddie Dunbar, Damiano Caruso, Lennard Kamna, Thibaut Pinot, Andreas Leknessund, Thymen Arensman, Laurens De Plus ...

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ