Desetletje - Revija BICIKEL številka 92 (jan-feb)

Desetletje - Revija BICIKEL številka 92 (jan-feb)
17.01.2020 AVTOR: Foto: Tit Košir

Pa smo ponovno na začetku. Tudi minulo desetletje, pred tem, ki se je zaključilo z letom 2019, je minilo hitro.

Zadnje je minilo ne kot vsako prehitro, temveč res hitreje kot prejšnje, v katerem smo začeli izdajati revijo Bicikel.

Desetletje smo že deležni zgodbe ekipe Sky, zdaj pod imenom Ineos, ki je bila ustanovljena ravno pred desetimi leti in je vseh deset let tudi najbogatejša ekipa v pelotonu World Toura. Da bi se prekinilo ugibanje o proračunih drugih ekip, bi bil dobrodošel ukrep, da bi poleg drugih zahtev, ki jih določa mednarodna kolesarska zveza do ekip World Toura, zahtevali tudi, da obelodanijo svoje letne proračune. Do tega je obvezana samo ekipa Ineos zaradi zakonov, ki veljajo za podjetja s sedežem v Združenem kraljestvu. Po prevladi ekipe na Dirki po Franciji od ustanovitve naprej zadnje leto ta dominantnost usiha. S prihajajočimi izzivalci z ekipo Jumbo Visma na čelu je torej eno od večjih vprašanj letošnjega leta, ali je čas za novo dominantno ekipo oziroma več njih.

Leta 2013 se je zaključila saga turbulentnega obdobja s priznanjem glede jemanja nedovoljenih poživil Lancea Armstronga v oddaji pri Oprah Winfrey. V tej oddaji se je oglasni prostor zaradi velikega povpraševanja prodajal po rekordno visokih cenah. Da čas celi rane, velja tudi v tem primeru. Lokalne znamke so se umaknile iz kolesarstva, v Združenih državah Amerike je upadlo zanimanje za kolesarstvo. Armstrong pa se je vrnil nazaj v kolesarstvo na področju, kjer nima prepovedi lokalnih in mednarodnih institucij. V nekaj letih je postal podcastni kanal The Move dobičkonosen medij. Da je bil v letu 2019 najbolj poslušani športni podcast, to samo potrjuje.

Z elektrifikacijo je svoje dodala kolesarska industrija. Pred začetkom minulega desetletja, leta 2009, je bil George Hincapie eden od izbranih kolesarjev, ki so odpeljali Dirko po Franciji na kolesu, opremljenim z elektronsko skupino Shimano Di2. Do danes smo to elektrifikacijo z veseljem prevzeli tudi amaterski kolesarji. K temu so pripomogli proizvajalci Shimano, Campagnolo, SRAM, ko so elektrificirali tudi cenejše skupine opreme. In najnovejše govorice so, da bo počasi na voljo tudi skupina opreme Shimano 105 v elektronski obliki.

Z dokumentarcem “Half the road” (2014) je avtorica in bivša profesionalna kolesarka Kathryn Bertine opozorila na neenakost v pelotonu v primerjavi z moškimi ekipami, kjer so plače vsaj na papirju določene. V ženskem kolesarstvu se je to uredilo z uvedbo ženskih ekip World Tour, del katere so tudi slovenske kolesarke in del podporne ekipe v italijanski ekipi. V naslednjih letih bomo šele videli, ali bo to vzdržna zasnova tudi za nadaljnji razvoj ženskega kolesarstva.

Na začetku novega desetletja in zavedanju, da kot posamezniki, z večkratno uporabo vrečke prispevamo, k zmanjšanju ogljičnega odtisa, podarjamo obstoječim in novim naročnikom bombažno vrečko. Čisto okolje je osnova, da bomo tudi v prihodnje poganjali pedale po lokalnih cestah in širše.

Kazalo

Fotolov: Tehnično srečanje World Tour ekipe Israel Start-Up nation

Pregled sezone, ki je pred nami.


Intervju - Andrej DeklevaIntervju - Jošt Zevnik

Vozili smo - Pinarello Grevil 507

Pametne aplikacije za zimske dni

Hočem več - Destinacija za kolesarska potepanja

ISTRIA300 - Izziv letošnjega leta
Značke: Literatura, Desetletje
Ključne besede:
revija Bicikel
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ