Desetletje: Kronometer v Espelettu odnesel prve stopničke na Touru

Desetletje: Kronometer v Espelettu odnesel prve stopničke na Touru
13.04.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

V letu 2018 je Primož Roglič že sodil v širši krog favoritov za stopničke na dirki po Franciji, vseeno pa so bile njegove julijske predstave nekaj posebnega. Dolgo je kazalo, da bomo dočakali prve slovenske stopničke na Touru, a je Roglič v 20. etapi ostal brez podiuma.

Slavje Rogliča v Larunsu na Tour de Francu.

Spomladanski del sezone se je začel z dvema presenetljivima, a povsem zasluženima zmagama na dveh italijanskih klasikah. Najprej je Tiesij Benoot blestel po toskanskih belih cestah in povsem prekrit z blatom prvi prečkal ciljno črto v Sienni za zmago na Strade Bianche, slab mesec dni kasneje pa je Vincenzo Nibali dobil La Primavero z odličnim samostojnim pobegom v zaključku dirke.

Tlakovane klasike so tokrat minile v znamenju dveh kolesarjev - Petra Sagana in Nikija Terpstre, ki sta se izmenjavala na najvišji stopnički dirk. Visokorasli Nizozemec je dobil E3 Harelbeke, Sagan pa med tednom nato Gent - Wevelgem. Sledila je dirka po Flandriji, ki je potekala v sončnem in zelo toplem vremenu, s samostojnim pobegom pa je slavil Terpstra, za katerega je navijalo tudi belgijsko občinstvo ob cesti.

Sagan je najboljšo predstavo sezone pokazal čez teden dni, ko je na velodromu v Roubaixu dobil še svoj prvi severni pekel in dopolnil karierni dvojček Ronde - Roubaix. Na klasikah najvišjega nivoja Slovenci še niso bili v ospredju, so pa skozi celotno pomlad blesteli povsod, kjer so se pojavili na štartni črti.

Sezono je začel Matej Mohorič z zmago na enodnevni klasiki GP Industria v Italiji, manj kot teden dni kasneje je svojo prvo etapno zmago na Tirrenu Adriaticu, s katerim je imel precej neporavnanih računov. Ob koncu marca je na vrsto prišel Žiga Jerman, ki je preživel selekcijo na najtežjem delu dirke Gent Wevelgem za kolesarje do 23 let in nato v šprintu dokončal delo za prvo slovensko zmago sezone tudi v Pokalu narodov.

Roglič je prvo skupno zmago sezone dosegel v Baskiji, kjer je dobil tudi četrto etapo, Gašper Katrašnik pa nato obe etapi in skupni seštevek na dirki Beograd Banjaluka. Odlično spomladansko formo in svoj skoraj nepremagljivi niz na enotedenskih dirkah je Roglič nadaljeval z zmago v Romandiji, odlični slovenski pomladi pa je piko na i pristavil Matej Mohorič, ki je dobil 10. etapo na Giru in nadaljeval slovenski niz zmag na rožnati pentlji.

Po premoru je bil čas za najbolj spektakularno izvedbo dirke po Sloveniji doslej, prirediteljem je uspel veliki met in na štartu je bil kot eden najbolj vročih kolesarjev v karavani tudi Roglič. Ob cesti smo prvič videli množice gledalcev, primerljive spektaklom v Italiji in Franciji, prek tv zaslonov so dirko spremljali praktično vsi kolesarski navdušenci v Sloveniji, Roglič pa nam ni ostal dolžan in odlično dirko je kronal s skupno zmago.

Izkazalo se je, da je bil to le uvod v spektakularen julij. Roglič se je resno vmešal v boj tudi za stopničke v skupnem seštevku in dolgo je kazalo, da bo temu res tako. Cel zadnji teden je dišalo po etapni zmagi Zasavca, po nekaj neuspelih poizkusih pa je vendarle pokazal svoj telemark francoskim gledalcem v Larunsu v 19. etapi. Žal slavje Slovencev ni trajalo dolgo, Roglič je davek plačal naslednji dan, ko je na kronometru do Espeletta ostal brez moči in Chris Froome ga je izrinil s tretjega mesta v skupnem seštevku. Naslednji dan je na Elizejskih poljanah na najvišjo stopničko stopil Geraint Thomas, kljub vidnemu razočaranju pri Rogliču pa je bilo jasno, da je Zasavec postal zrel tudi za naskok na vrh v Franciji.

Če bi se sezona takrat končala, bi bila več kot dobra, a je imel kar nekaj asov v rokavu še Matej Mohorič. Najprej je pokazal svoj talent na kockah s skupno zmago na Binck Bank Touru, kjer je odbil vse napade specialistov za klasike, potem je svoj pohod nadaljeval še v Nemčiji in dobil skupni seštevek na Deutschland Touru. Vmes je v Franciji pravo simultanko prikazal še Tadej Pogačar, ki je suvereno slavil v skupnem seštevku Avenirja in nakazal, da lahko že zelo kmalu od njega pričakujemo velike stvari.

Po sezoni presežkov so si Slovenci obetali še piko na i na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, kjer je bila težka proga pisana na kožo Rogliču in Pogačarju, a se Slovencem žal ni izšlo in s kolajno na cestni dirki ni bilo nič, kronometer pa je Roglič izpustil, ker se je želel povsem osredotočiti na cestno dirko.

Kljub manjšemu razočaranju na SP je bila sezona 2018 skorajda neponovljiva, vsaj mislili smo tako, potem pa je sledil dokončni izbruh Primoža Rogliča v sezoni 2019, ki jo je zaključil na najvišji stopnički Vuelte. O tem pa več naslednji konec v zadnjem članku serije #desetletje.

Značke: Desetletje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ