Desetletje: Rogličev skok med kolesarsko elito in Tomova velika potreba

Desetletje: Rogličev skok med kolesarsko elito in Tomova velika potreba
14.03.2020 AVTOR: Nejc Grilc, Foto: Sirotti

Kolesarsko leto 2017 je za slovenske navijače nedvomno minilo kot leto, ko se je Primož Roglič z etapno zmago na Touru in kolajno na svetovnem prvenstvu zasidral med zvezdniki. Blestel je tudi Tom Dumoulin, na cesti in ob njej.

Prvo slavje Rogliča na Touru.

Leto 2017 bistvenih sprememb v razmerju moči na samem vrhu kolesarske hierarhije ni prineslo, na veselje Slovencev pa se je med elito uspelo prebiti Primožu Rogliču, ki je po julijski blesteči predstavi začel opozarjati nase tudi svetovno javnost, ki je pograbila njegovo preobrazbo iz smučarskega skakalca v etapnega (in bodočega skupnega?) zmagovalca Toura.

Greg na vrhu povsod, le doma ne

Pomlad je minila v znamenju Grega van Avermaeta, ki se je po olimpijskem zlatem odličju »snel z verige« in se otresel oznake večno drugega. Najprej je dobil Omloop Het Nieuwsblad v uvodnem vikendu v Belgiji, hitro so se v največjih flamskih časnikih začeli spraševati, če ni »Gulden Greg« morda v formo prišel prezgodaj, a jih je mesec dni pozneje utišal. Dobil je generalko za Flandrijo E3 Harelbeke, nekaj dni kasneje tudi klasiko Gent Wevelgem, sledila pa je največja sobota v Flandriji, ki Grega spet ni okronala za kralja.

Tokrat je bil na dirki, o kateri sanja, odkar poganja pedala, res zelo blizu zmagi, a je bil na koncu rojak Philippe Gilbert (ki prihaja iz francosko govorečega dela Belgije in ga v Flandriji nimajo za svojega) enostavno premočan, razočaranje pri van Avermaetu pa je bilo po drugem mestu zelo veliko.

Žalost je uspešno utopil čez teden dni, ko se je prvi pripeljal na velodrom v Roubaixu za svojo največjo zmago v karieri, s slavjem na severnem peklu se tudi olimpijsko zlato niti približno ne more primerjati. Greg je tako v karieri že dobil vse prestižne enodnevne klasike na kockah, manjka mu le še »njegova« Flandrija. Jo bo kdaj dočakal?

Giro, ki ga Dumoulin ne bo pozabil

Sledila je nepozabna rožnata pentlja, predvsem za Toma Dumoulina, ki je postal nizozemski junak s svojo prvo skupno zmago na tritedenskih dirkah, ki ga je izstrelila med kandidate za skupno zmago na vseh etapnih dirkah.

Dumoulin je dirkal zelo preudarno, a se je zdelo, da se njegova dirka sesuva v prah, ko se je moral v 16. etapi v rožnati majici dobrih 30 kilometrov pred ciljem ustaviti ob cesti in opraviti veliko potrebo, saj so ga izdale želodčne težave. Movistar ga ni počakal, v lovu na skupno zmago Naira Quintane niso izbirali sredstev, a je Dumoulin uspel nadoknaditi razliko in obdržati majico ter potrditi skupno zmago. Njegov »incident« je bil seveda glavna tema v vseh medijih, a se je Dumoulin znal dobro nasmejati na svoj račun, zato je Tomova velika potreba postala ena bolj zabavnih zgodb leta 2017.

Tour za slovensko zgodovino

Na Touru je spet blestel Chris Froome in čeprav ni deloval tako dominantno kot leto pred tem, je s pomočjo odličnega Skya uspel priti do rumene majice v Parizu. Vrhunsko je dirkal tudi Rigoberto Uran, ki si je privozil drugo mesto kljub vsem težavam, ki jih je imel med dirko, na stopničke je stopil še Romain Bardet in vsaj nekoliko potešil želje Francozov.

Izjemno zadovoljni smo bili tudi slovenski navijači. Primož Roglič je v Francijo odšel z jasnim ciljem, da tokrat ne napada skupnega seštevka in se osredotoči na etapne zmage, cilj pa je izpolnil v kraljevski etapi Toura, ki je prečkala tudi sloviti Galibier. Roglič je najprej dirkal preudarno, potem pa pokazal še surovo moč in slavil svojo prvo in hkrati prvo slovensko etapno zmago na rumeni pentlji. Zagotovo dosežek brez primere, s katerim je tudi dopolnil »hat-trick« slovenskih zmag na Giru, Touru in Vuelti.

Za piko na i še srebro v Bergnu

Tudi če bi se sezona po Touru končala, bi bila izjemna, a je slovensko kolesarstvo čakal še en presežek. Svetovno prvenstvo je gostil norveški Bergen, reprezentanca pa je tja odpotovala z visokimi pričakovanji predvsem v vožnji na čas, ki se je končala s težkim vzponom na eno od vzpetin nad Bergnom.

Primož Roglič se je odločil za tvegano taktiko, pred vzponom je z vrhunsko izvedeno menjavo presedlal na cestno kolo in drvel proti cilju. Žal ne proti zlati kolajni, Tom Dumoulin je bil enostavno premočan, je pa Roglič s srebrom poskrbel za največji dosežek slovenske kolesarske rezprezentance na cesti doslej.

Leto presežkov je navdušilo celo slovensko javnost, ne le kolesarsko, le težko pa si je bilo predstavljati, da lahko Slovenci naslednje leto posežejo še višje. A se je zgodilo tudi to, več o tem pa v desetletju naslednji teden.

Značke: Desetletje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ