Desetletje: Špilak do rezultata kariere v Švici, Aru pa na Vuelti

Desetletje: Špilak do rezultata kariere v Švici, Aru pa na Vuelti
22.02.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Leta 2015 sta na enodnevnih dirkah izstopala John Degenkolb in Alejandro Valverde, Chris Froome je spet slavil na Giru, Italija je govorila le o Fabiu Aruju, Slovenci pa smo slavili veliko zmago Špilaka v Švici.

Na spletni strani Bicikel.com smo pripravili pregled minulega desetletja skozi kolesarsko prizmo. Vsako soboto vas bo na teh straneh pričakal članek, v katerem bomo obdelali eno leto iz minulega desetletja, ki je bilo za svetovno kolesarstvo zelo pestro, za slovensko pa prelomno. Naslednji del serije #desetletje vam pripravljamo naslednjo soboto.

Ko se ozremo na posamezno kolesarsko leto v zgodovini, večinoma lahko izpostavimo kolesarja, ki je najbolj zaznamoval sezono. V letu 2015 temu ni bilo tako, kar nekaj kolesarjev si je razdelilo velike zmage, nihče pa ni blestel skozi celo sezono.

Manjkala je le etapa na Touru

Še najbližje je temu prišel John Degenkolb, ki se lahko pohvali z zelo konstantnimi predstavami, manjkala je le še kakšna odmevnejša zmaga v drugem delu sezone, da bi leto 2015 lahko označili za leto robustnega Nemca.

Začel je z etapno zmago v Dubaju, potem je od Pariza do Nice dodobra ogrel noge in formo izkoristil z zmago na najdaljši klasiki sezone Milano – Sanremo. Zelo blizu je bil tudi v belgijskem delu sezone klasik, a se mu računica na Ronde van Vlaanderen ni izšla in na koncu je bilo sedmo mesto manj od pričakovanj.

A je razočaranje trajalo le teden dni, Degenkolb si je v velikem slogu pokoril »severni pekel« in na velodromu v Roubiaxu dobil ciljni šprint skupine šestih kolesarjev. Najbližje mu je prišel Zdenek Štybar, ki je bil verjetno spet najmočnejši kolesar v Roubaixu, a dobrih nog Čeh ni pretopil v največjo zmago kariere.

Degenkolb na kockah Roubaixa.

Degenkolb je po tekmovalnem premoru nadaljeval z dvema zmagama na domači dirki po Bavarski, julijski Tour pa je končal z dvema drugima in štirimi četrtimi mesti, a brez etapne zmage, s katero bi unovčil dobro pripravljenost. Tudi na Vuelti se je zgodba ponavljala, Degenkolb je bil spet večkrat blizu, na vrh pa je končno stopil na paradi šampionov na zadnji dan dirke v Madridu in tako zaokrožil odlično sezono. Degenkolbov potencial se je takrat zdel neizmeren, obetalo se je veliko rivalstvo s Petrom Saganom, nato pa se je zgodila huda avtomobilska nesreča med pripravami, po kateri Degenkolb nikoli več ni našel šampionske forme …

Sezona kariere za Fabia Aruja

Pred petimi leti je takrat 24-letni Fabio Aru zelo glasno potrkal na vrata najboljših in v italijanskih medijih so začeli razpravljati o tem, da ima Italija novega čudežnega dečka in končno pravega naslednika Vincenza Nibalija. V naslednjih letih se je izkazalo, da morski pes še zdaleč ni rekel zadnje besede, krivulja Aruja pa se je obrnila močno navzdol … A leta 2015 je kazalo zelo dobro.

Tifosi so bili evforični na rožnati pentlji, saj je bil Aru edini, ki je uspel resno ogroziti Alberta Contadorja, čeprav končna zmaga El Pistolera nikoli ni zares visela v zraku. Aru je na koncu v skupnem seštevku zaostal za manj kot dve minuti, dobil pa je 19. in 20. etapo in zdelo se je, da ima Sardinec še precej rezerve.

Fabio Aru med napadom na Colle delle Finestre.

Korak naprej je naredil že avgusta in septembra, ko se na Vuelti ni zadovoljil z drugim mestom, stopil je na najvišjo stopničko in si zagotovil zvezdniški status v pelotonu. Pet let kasneje je zmaga na Vuelti še vedno edina na tritedenskih dirkah v karieri Aruja, ki se bo moral letos sprijazniti z vlogo pomočnika Tadeju Pogačarju, ki je v hierarhiji UAE Emirates preskočil večkrat problematičnega Italijana.

Froome nadaljeval francoski pohod

V sezoni 2015 je Chris Froome nosil rumeno majico kar 15 dni, oblekel jo je po sedmi etapi in je ni več izpustil iz rok. S pomočjo izvrstnega Skya si sicer ni privozil ogromne prednosti, Nairo Quintana je na koncu zaostal le dobro minuto, a je bilo prikazano dovolj, da je še drugič na Elizejskih poljanah stopil na najvišjo stopničko. Na tretjem mestu je končal Alejandro Valverde, parado šampionov v Parizu pa je dobil Andre Greipel.

Špilaku dirka po Švici, Kumpu pa kar devet zmag

Slovenski kolesari so bili v sezoni 2015 odlični na vseh frontah, skupaj so zbrali kar 37 zmag, ki jim ne gre gledati v zobe, čeprav so jih večinoma dosegli na dirkah prve in druge kategorije. Vrhunec leta je bila zagotovo zmaga Simona Špilaka v skupnem seštevku dirke po Švici, najbrž najboljše etapne dirke za tremi tritedenskimi touri.

Simon Špilak v rumeni majici v Švici.

Špilak si je skupno zmago priboril z izjemno vožnjo na čas na zadnji dan dirke, ko je zaostal le za zmagovalcem etape Tomom Dumoulinom. Premagal je tudi domačega aduta Fabiana Cancellaro, predvsem pa si je v skupnem seštevku pred Geraintom Thomasom nabral dovolj prednosti, da je na koncu za pet sekund slavil v skupnem seštevku dirke.

Ne smemo pozabiti na zmago Jana Polanca v 5. etapi Gira, dosegel jo je kot član ubežne skupine, do ciljne črte v Abetoneju pa je prelisičil vse in zmagal s kar poldrugo minuto naskoka. Sezona 2015 je bila izvrstna tudi za Marka Kumpa, ki je nanizal kar devet zmag, med drugim tudi pet zmag na dirki ekstra kategorije okrog jezera Qinghai, kjer so Slovenci tradicionalno blesteli.

V drugi polovici desetletja so se vrhunski slovenski dosežki začeli vrstiti kot po tekočem traku, prihodnjo soboto pa na Bicikel.com preberite, kaj vse jim je uspelo leta 2016.

Značke: Desetletje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ