Destletje: Zlati Greg izkoristil priložnost v Riu, Roglič pa na Giru

Destletje: Zlati Greg izkoristil priložnost v Riu, Roglič pa na Giru
28.02.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

V letu 2016 je bila kolesarska sezona v znamenju olimpijskih krogov, cestna dirka v Riu pa ni razočarala. Peter Sagan se je opekel, Greg van Avermaet je izkoristil ponujeno, tako kot Roglič na Giru.

Na spletni strani Bicikel.com smo pripravili pregled minulega desetletja skozi kolesarsko prizmo. Vsako soboto vas bo na teh straneh pričakal članek, v katerem bomo obdelali eno leto iz minulega desetletja, ki je bilo za svetovno kolesarstvo zelo pestro, za slovensko pa prelomno. Naslednji del serije #desetletje vam pripravljamo naslednjo soboto.

Sezona 2016 se na prvi pogled ne zdi daleč, a se je od takrat v kolesarstvu spremenilo ogromno. To je bila sezona, ko je Simon Gerrans še vedno zmagoval (Tour Down Under), Peter Sagan je bil nesporno glavni zvezdnik kolesarske karavane, Chris Froome pa je z ogromno prednostjo slavil na rumeni pentlji.

A najprej k klasikam, ki so v letu 2016 zares minile v znamenju Petra Sagana in ponorelih slovaških navijačev, ki ga spremljajo na vsakem koraku. Po nekaj sezonah, ko mu ni uspelo zmagovati navzlic zelo defenzivnim taktikam njegovih konkurentov, ki so čakali le na njegove akcije, so se vsi kamenčki vendarle sestavili v mozaik.

Demare in Kwiatkowski, nato pa šov Sagana

Milano Sanremo je nekoliko presenetljivo dobil Arnaud Demare, ki je dobil šprint velike skupine za zmago. Tudi zmagovalec E3 Harelbekeja je bil presenetljiv, Michal Kwiatkowski ne velja za specialista za tlakovane klasike, potem pa so se stvari vendarle postavile na svoje mesto. Sagan je odlično formo nakazal z zmago na Gent Wevelgemu, teden dni kasneje pa se je po simultanki v zaključku sam pripeljal pred publiko v Oudenaardeju in dobil svojo prvo ter do danes tudi edino dirko po Flandriji.

Še boljšo zgodbo je teden dni kasneje na severnem peklu spisal Matthew Hayman, ki je pri skoraj 37 letih v šprintu na velodromu v Roubaixu strl Toma Boonena, Iana Stannarda in Sepa Vanmarcka. Hayman je bil del vodilne skupine, ker je bil v pobegu že od začetka dirke, omenjena trojica ga je ujela pred zaključkom, zato nanj ni nihče resno računal, a je Avstralec presenetil vse za daleč največji uspeh svoje kariere.

Nibali navdušil rojake

Rožnata pentlja je leta 2016 drugič v karieri pripadla Vincenzu Nibaliju, ki je s konstantnim dirkanjem uspel odbiti napade takrat izjemnega Estebana Chavesa. Morski pes je na koncu zadržal manj kot minuto naskoka, tudi tretji Alejandro Valverde je na enem bolj zanimivih Girov zadnjih let na koncu zaostal manj kot minuto in pol.

Povsem drugačna slika je bila na dirki po Franciji, kjer Chrisu Froomu konkurenti niso prišli niti blizu in Britanec se je skorajda sprehodil do Elizejskih poljan. Do uspeha kariere je prišel Romain Bardet z drugim mestom in povečal francoske apetite, a je zaostal več kot štiri minute in nikoli ni zares ogrozil Frooma na poti k rumeni majici.

Tretji tour sezone 2016 je pripadel Nairu Quintani, ki je v Španiji vendarle uspel vsaj enkrat premagati Frooma in slaviti skupno zmago, pa čeprav to ni bilo julija na rumeni pentlji, kjer bi imela zmaga še precej večjo težo.

Sagan se je uštel, Nibali pa izpustil zlato iz rok

Na olimpijskih igrah v Riu je kolesarska cestna dirka pritegnila ogromno pozornosti. Na težki progi v Riu de Janeiru, ki sta jo še dodatno otežila vlaga in vročina, je Peter Sagan že pred prihodom v Brazilijo ocenil, da nima možnosti za zmago. Odločil se je, da bo nastopil v boju za odličja na gorskem kolesu, kar pa se mu ni izšlo in cestno preizkušnjo je spremljal po televiziji in brez odličja okrog vratu.

Odločilne selekcije kar ni in ni bilo in Sagan si je verjetno precej grizel nohte, ko je spremljal svoje konkurente s klasik, kako so še vedno v igri za kolajne. Odločilni pobeg je uspel trojici Sergio Henao, Rafal Majka in Vincenzo Nibali, ki je deloval najbolj sveže in bi bržkone v žep pospravil zlato, če ne bi na tehnično zahtevnem spustu v enem od ovinkov precenil svojih zmožnosti in silovito trčil v robnik, ki je uničil njegove olimpijske sanje. Podobna je bila usoda Henaa, Majka pa je sam drvel proti ciljni črti.

Neverjeten povratek je uspel Jakobu Fuglsangu in Gregu van Avermaetu, ujela sta ga dva kilometra pred ciljem, zlato pa si je okrog vratu nadel van Avermaet. Iz večno drugega je postal »Gulden Greg«, belgijski junak in do avgusta v Tokiu še vedno aktualni olimpijski prvak.

Rogličeva zmaga vrhunec slovenske sezone

Največji uspeh slovenskih kolesarjev v letu 2016, skupno so nanizali 21 zmag, je bila zagotovo zmaga Primoža Rogliča na posameznem kronometru na Giru. Že v prvi etapi je na prologu le za nekaj stotink ostal brez rožnate majice, v 9. v regiji Chianti pa mu ni bil kos nihče in niz slovenskih zmag na rožnati pentlji, ki ga je začel Luka Mezgec, se je nadaljeval.

Izstopali sta še zmaga Luke Pibernika na etapi Eneco Toura in zmaga Davida Pera na dirki po Flandriji do 23 let, s katero je nakazal svoj potencial na enodnevnih dirkah, ki pa ga do letos še ni v celoti izpolnil.

Rubrika #desetletje bo spet nazaj prihodnjo soboto, ko bo na vrsto prišla tudi prva slovenska etapna zmaga na velikem Touru.

Značke: Desetletje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ