Devetič na mogočni Angliru

Devetič na mogočni Angliru
13.09.2023 AVTOR: DZ, vir: la Vuelta

Pred vrati je 17. etapa na dirki po Španiji. Vsekakor posebna. Cilj pa bo na znamenitem vzponu Angliru., ki spada med najtežje klance na tritedenskih dirkah.

Angliru si je v svetu kolesarstva pridobil poseben status. Gre za strm klanec, ki ga postavljajo ob bok italijanskima Mortirolu in Zoncolanu. Torej, krajši, a zelo strm klanec. Prvič so ga v traso dirke po Španiji uvrstili leta 1999. Takrat je v osmi etapi v dežju in megli na vrh prvi prikolesaril Jose Maria Jimenez.

Kilometer pred ciljem je uspel ujeti in prehiteti Pavla Tonkova. Mnogi so se pritoževali, da je to prestrm vzpon. David Millar je iz protesta celo sestopil s kolesom. Gre za 1573 metrov visok vzpon. Kolesarji morajo premagati 1266 metrov nadmorske višine. Klanec je dolg 12,5 km, povprečni naklon pa je 10,13-odstoten. Samo prvi del je nekoliko znosnejši.

V prvih petih kilometrih je naklon 7,6-odstoten. Šesti kilometer je najlažji, pote pa se začne prava strmina. Od tu naprej je naklon v povprečju 13,1-odsoten. Gre za zelo stopničast vzpon. Največji naklon je 26,6-odstoten. Ta odsek je tri kilometre pred vrhom. Odsek se imenuje Cuena les Cabres. Kasneje sta še dva strmejša odseka, kjer je naklon nekje med 18 in 20-odstoten.

Po krstnem letu 1999 so Angliru na Vuelto spet uvrstili že naslednje leto. Takrat je po pobegu zmago slavil Gilberto Simoni, rekord klanca pa je s časom 41:55 postavil Roberto Heras. Povprečna hitrost je znašala kar 18,32 km/h. To je tudi z naskokom najboljši čas vseh časov. Drugi najhitrejši je bil leta 2013 Chris Horner. Čas pa 43:07.

Pet sekund počasnejši je bil leta 2008 Alberto Contador. Nazadnje so se kolesarji na Angliru podali leta 2020. Takrat je zmago slavil Hugh Carthy. Roglič je branil rdečo majico, a jo je na vrhu izgubil in si jo potem v vožnji na čas spet priboril nazaj. Takrat se je kot zvesti pomočnik izkazal tudi Jonas Vingegaard, ki je narekoval ritem, ogromno dela pa je opravil Sepp Kuss, ki je Rogliču pomagal na najstrmejših delih, da je izgubil čim manj časa.

Letos se bo etapa začela v obmorski Ribadeselli. Po daljšem ravninskem odseku se bo po več kot 66 kilometrih začel prvi vzpon prve kategorije. To bo Alto de la Colladiella. To bo 6,5 km dolg klanec z 8-odstotnim povprečnim naklonom. Sledil bo spust v Figaero, kjer bo sprint za odbitne sekunde. Potem pa še 5,7 km dolg klanec na Alto de Cordal. Tudi ta je prve kategorije, povprečni naklon pa je 8,5-odstoten. Sledil bo samo še spust do La Vege in potem zaključni vzpon. Etapa bo dolga 124,5 km.

Zmagovalci na Angliruju
1999: Jose Maria Jimenez
2000: Gilberto Simoni
2002: Roberto Heras
2008: Alberto Contador
2011: Wout Poels (zmago so odvzeli Juanu Joseju Cobu)
2013: Kenny Elissonde
2017: Alberto Contador
2020: Hugh Carthy

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ