Dež, mraz, klanci in popoln portugalski dan v Italiji

Dež, mraz, klanci in popoln portugalski dan v Italiji
11.10.2020 AVTOR: DZ, foto: RCS Sport

Gorska etapa na dirki po Italiji. Dobil jo je Portugalec Ruben Guerreiro, v skupnem seštevku je njegov rojak Joao Almeida obdržal vodstvo, a kolesarji so se mu še bolj približali.

San Salvo je gostil start devete etape dirke po Italiji, ki se je končala v Roccarasu. Etapa je bila dolga kar 208 kilometrov. Obenem je bila etapa zelo zahtevna. Dva klanca prve kategorije ter dva druge, pa še dež in mraz. Vse to je dodatno otežilo dirkanje.

Na startu je bilo 161 kolesarjev. Pobeg dneva je uspel osmim kolesarjem. To so bili Ruben Guerreiro (EF Pro Cycling), Eduardo Sepulveda (Movistar), Ben O'Connor (NTT Pro Cycling), Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), Larry Warbasse (AG2R La Mondiale), Giovanni Visconti (Vini Zabù-Brado-KTM), Mikkel Bjerg (UAE) in Kilian Frankiny (Groupama-FDJ).

Visconti je bil najboljši na prvem vzponu prve kategorije Lanciano, tako da je osvojil 18 točk. Sto kilometrov do cilja so imeli ubežniki skoraj sedem minut prednosti. Potem so v vse manjši skupini z rožnato majico pospešili. Moči so združili kolesarji Deceuninck Quick Stepa, Astane in Trek Segafreda. Razlika se je zmanjševala, a ubežnki so bili dovolj močni, tako da je bilo jasno, da bodo med sabo obračunali za zmago.

Za konec so morali kolesarji premagati še 9.8 km dolg klanec s 4,4-odstotnim povprečnim naklonom. Vmes je bil tudi krajši spust. Cilj je bil na 1655 metrih nadmorske višine. Med ubežniki se je zdelo, da ima največ moči Jonathan Castroviejo, ki je ostro napadel. Sledil pa mu je lahko le Ruben Guerreiro. 26-letni Portugalec je sledil Špancu tudi na strmem zaključku in čakal na sprint.

Potem pa je pokazal največ moči, tako da se je veselil prestižne zmage. Za moštvo EF, ki je največ pozornosti požela po zaslugi novih dresov je to že druga etapna zmaga na letošnji Vuelti. Castroviejo je bil drugi, tretji pa Mikkel Bjerg. Potem so postopoma kolesarji kapljali v cilj, najboljši v skupnem seštevku pa so obračunali za osmo mesto. Bolj kot etapna uvrstitev so bili pomembni zaostanki med kandidati za rožnato majico.

Do pravega napada na zadnjem vzponu ni prišlo vse do zaključnih metrov. Wilco Kelderman je pokazal največ svežine in si je skupaj z Jakobom Fuglsangom in Jaijem Hindleyjem privozil tri sekunde prednosti pred Rafalom Majko in Patrickom Konradom. Sledili so Brandon McNulty, Domenico Pozzovivo, Fausto Masnada in na 16. mestu Vincenzo Nibali, ki je v primerjavi s Keldermanom izgubil 11 sekund.

Joao Almeida je izgubil dodatne štiri sekunde, a je ostal v rožnati majici. Zdaj ima pol minute prednosti pred Keldermanom in 39 pred Bilbaom. Sledita Pozzovivo in Nibali. Oba zaostajata za manj kot minuto. Potem pa Fuglsang, Vanhoucke, Konrad, Hindley, Majka, Kruijswijk, Masnada, Pernsteiner, Zakarin, Hamilton, Pedrero … Izmed dveh Slovencev je bil boljši Domen Novak, ki je etapo končal na 39. mesto. Pred kolesarji je prvi dan počitka.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ