Dež, slaba vidljivost in Jumbo Visma, ki čaka na Jonasa

Dež, slaba vidljivost in Jumbo Visma, ki čaka na Jonasa
26.08.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Veliko stvari se je že zgodilo v prvi etapi dirke po Španiji. Ekipna vožnja na čas je vsekakor prinesla velika presenečenja in velike razlike.

14,8 km dolga ekipna vožnja na čas po ulicah Barcelone. Organizatorji so poskrbeli, da se je vse skupaj začelo pozno popoldne in se zavleklo v večer. A niso računali na poslabšanje vremena.

Po dolgem sušnem obdobju je popoldne pričelo deževati. Ceste so postale zelo spolzke, ekipe, ki so nastopile med zadnjimi pa so imele poleg močnega deževja še dodatno oviro - slabo vidljivost. In tako je s kronometrom najhitreje opravilo moštvo DSM. Čas pa 17:30. Dolgo so kolesarji, katerih glavni adut je Romain Bardet sedeli na vročih stolih.

Vse slabše razmere so postajale, posledično pa so tudi favorizirane ekipe pričele izgubljati pomembne sekunde. Pri Ineosu je kmalu po startu padel Laurens De Plus, ki je moral že odstopiti. Tik pred ciljem so se znašli na tleh kolesarji moštva Jayco AlUla. Veliko smo pričakovali od Jumba Visme. A pri njih so imeli drugačne težave. Defekt je dobil Jonas Vingegaard in odločitev je padla.

Danca so morali počakati. Posledično so kljub hitri menjavi izgubili kar precej časa. Na vmesnem času so tako zaostajali že za 28 sekund. Nadaljevali so hitreje, kljub temu pa so izgubili ogromno časa. Na cilj je skupaj prišlo šest kolesarjev. Popustila sta le Gesink in Van Baarle, šteje pa se čas petega kolesarja v ekipi. Kolesarji so bili s časom 18:02 in zaostankom 32 sekund 11.

Vnel pa se je zanimiv boj za zmago. Movistar je startal kot predzadnji, a domačini so očitno vozili na meji mogočega. Enric Mas je zadovoljen končal preizkušnjo, saj so Španci postavili isti čas kot vodilni DSM. Šele stotinke so določile, da je DSM zmagovalec. Izmed favoritov iz najožjega kroga je lahko najbolj zadovoljen Remco Evenepoel.

Z ekipo je zasedel četrto mesto, a izgubil je vsega šest sekund, pred kapetanoma Jumbo Visme pa ima že zajetno prednost 26 sekund. Evenepoel se je na koncu zelo jezil zaradi slabe vidljivosti in zato, ker je bil kronometer v takih razmerah sploh izpeljan. Skupni vrstni red. Lorenzo Milesi bo nosil majico vodilnega. Izmed Slovncev je Matevž Govekar 31., saj je Bahrain Victorious zaostal za vsega 10 sekund. Jan Tratnik je 63., Primož Roglič 66., Domen Novak pa 171.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ