Deževni maraton dobil Philipsen, Roglič še enkrat brez težav

Deževni maraton dobil Philipsen, Roglič še enkrat brez težav
05.11.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Kar 230 kilometrov dolgo 15. etapo dirke po Španiji je v šprintu dobil Belgijec Jasper Philipsen, ki se je najbolje znašel v težkih razmerah. Primož Roglič je končal v glavnini.

Sredi zadnjega tedna dirke po Španiji je kolesarje pričakala z 230 kilometri najdaljša etapa letošnje Vuelte, v nasprotju s kolesarji na Giru pa tokrat ni bilo nikakršnega upora v pelotonu in kljub dežju, vetru in nizkim temperaturam so se kolesarji podali na pot v 15. etapi brez pripomb.

Pred njimi je bilo pet kategoriziranih vzponov tretje kategorije, noben zaradi nizkih povprečnih naklonov sam po sebi ni bil posebej zahteven, a se je cesta cel dan vzpenjala in spuščala, dan na kolesu pa ob upoštevanju težkih vremenskih pogojev za nikogar ni bil enostaven.

Na začetku etape je s pobegom poizkušal kar Richard Carapaz, a so bili pri Jumbu Vismi pozorni in akcije Ekvadorca je bilo hitro konec. Nato se je v beg pognala večja skupina močnih kolesarjev, ki si je hitro privozila več kot pet minut prednosti in pričakovali smo, da jih bo glavnina spustila v boj za etapno zmago. A so imele ekipe drugačne načrte, cel dan so se šprinterske ekipe v ozadju izmenjevale na čelu in se borile z ubežniki, ki prav tako niso želeli izpustiti iz rok morda zadnje priložnosti na tej Vuelti.

Mattia Cattaneo se je dobro boril, a mu je nekaj kilometrov zmanjkalo za etapno zmago.

Na spustu s predzadnjega kategoriziranega vzpona je prednost ubežnikov že padla pod minuto, na čelu glavnine so bili kolesarji Bore Hansgrohe, a se je razmerje moči v naslednjih tednih še enkrat spremenilo. Priložnost je na zadnjem vzponu med ubežniki začutil Mattia Cattaneo (Deceuninck QuickStep), ki si je do vrha privozil minuto in pol naskoka pred zasledovalci, glavnina pa je bila dve minuti za njim in Italijani je manj kot 20 kilometrov pred ciljem kazalo odlično.

V megli in dežju ter na zelo spolzki cesti je bilo jasno, da bodo v ozadju tvegali precej manj kot Cattaneo v ospredju. V težkih razmerah je svojo priložnost začutil Gino Mader (NTT), odličen spustaš, ki se je v lov za Italijanom pognal iz glavnine, a mu vlak bore na čelu ni pustil prav daleč.

Na spustu in ravnini, ki je sledila do cilja etape, so kolesarji Bore našli novo moč in devet kilometrov pred ciljem je imel Cattaneo le še 45 sekund prednost, kar je bilo premalo, da bi zdržal do cilja. Ujeli so ga 3 kilometre pred koncem in sledil je boj za položaje v šprintu, v katerem se je cesta nekoliko vzpenjala.

V najboljši položaj je ekipa UAE Emirates pripeljala Jasperja Philipsena, ki je imel v zadnjih 300 metrih dovolj moči, da je po zaslugi dobrega položaja odbil napad Pascala Ackermanna in se zasluženo veselil etapne zmage.

Primož Roglič je še eno etapo preživel brez večjih pretresov, čeprav so takšne dolge tranzicijske etape z vetrom in dežjem lahko polne pasti, kot bi skoraj spoznal lani v zadnjem tednu Vuelte. Tokrat se je Rogla držal v ospredju, do potrditve skupne zmage pa ga ločita le še dve zahtevni etapi v petek in soboto ter nedeljska parada šampionov.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ