Diego Ulissi Lampreju prinesel drugo zmago po Janu Polancu

Diego Ulissi Lampreju prinesel drugo zmago po Janu Polancu
15.05.2015 AVTOR: D. Z.
Maratonsko 7. etapo na dirki po Italiji je dobil Diego Ulissi. Alberto Contador ostaja v rožnati majici. Jan Polanc v modri majici.
Na dirki po Italiji so kolesarji opravili s sedmo etapo. Ta je bila z 264 kilometri tudi najdaljša na letošnjem Giru. Sicer ni bila posebno zahtevna, a zaključek je bil zaradi razgibane trase vsekakor zanimiv. Grosseto je gostil start, cilj pa je bil v Fiuggiju. Kolesarji so morali prevoziti tudi vzpon četrte kategorije. Na startu se je kljub poškodovani rami – padel je v šesti etapi in na podelitvi ni mogel obleči niti rožnate majice – pojavil Alberto Contador. V modri majici je še vedno blestel tudi Jan Polanc. Etapo je zaznamovala četverica ubežnikov.

Skupino so sestavljali Bandiera, Boem, De Negri in Myhailo. Etapa je bila zares počasna, razlog za to pa je bil tudi nasprotni veter. Šele proti koncu je glavnina pospešila in zadnjega ubežnika Myhailova ujela okrog 20 km pred ciljem. Sledil je prvi vzpon, kjer so ritem stopnjevali člani Tinkoff Saxa in poskrbeli, da so odpadli nekateri sprinterji. Tudi Petacchi, Pelucchi … Po vzponu se je v ospredju vozil tudi Andre Greipel, ki je tako ostajal v igri za visoka mesta v etapi. Organizatorji so se tudi odzvali na kritike, da v zaključkih sprinterskih etap ne poskrbijo dovolj dobro za varnost kolesarjev.

Zdaj so postavili precej višje ograje, tako da so zmanjšali možnosti, da bi prišlo do podobnega padca, kot je prišlo včeraj, ko se je Daniele Colli zaletel v fotoaparat, ki ga je čez ograjo držal eden izmed gledalcev. Deset kilometrov pred ciljem se je Tinkoff Saxu v ospredju pridružil še Sky. Tudi Jan Polanc in Grega Bole sta se vozila v ospredju. Dobre tri kilometre pred ciljem so narekovanje ritma prevzeli kolesarji Skya, veliko dela je opravil Vasilij Kirijenka. Potem pa so se na zahteven sprint v rahel vzpon že pripravili tudi člani Orice GreenEdga in Lotto Soudala.

Orica GreenEdge je v zadnjem kilometru postavila sprinterski vlak, ob Avstralce pa so se postavili člani Lampreja Meride. Grega Bole je bil tik za njimi in po sedmih urah in 22 minutah je sledil dolg sprint. Dobil pa ga je Diego Ulissi. Po povratku je to zanj prva zmaga.  Lobato je bil drugi. Simon Gerrans je bil tretji. Grega Bole je zasedel 8. mesto. Povprečna hitrost je znašala 35,8 km/h. Alberto Contador je obdržal rožnato majico in je tako dokazal, da ga tudi poškodba očitno ne bo ustavila pri napadu na končno zmago. V soboto bo na dirki na sporedu nova zahtevna etapa.
Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ