Direktor Gira želi videti nov poskus Giro/Tour

Direktor Gira želi videti nov poskus Giro/Tour
16.11.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Dirka po Italiji bo spet obiskala Slovenijo, a vendar se zdi, da ne Tadej Pogačar ne Primož Roglič Gira naslednje leto ne bosta vozila.

Primož Roglič z ekipo Jumbo Visma programa dirk sicer še ni objavil, tako da ni še jasno, za katero tritedensko dirko se bo odločil. Je pa Tadej pogačar že bolj ali manj razkril, da se bo v naslednji sezoni spet vse vrtelo okrog dirke po Franciji. Poleg tega bo poskušal odpeljati dve tritedenski dirki v eni sezoni.

A to ne bo dvojček Giro/Tour ampak Tour/Vuelta. Zadnji, ki je dobil obe dirki v isti sezone je bil Chris Froome. Prav Froome in Tom Dumoulin sta leta 2018 poskusila osvojiti dvojček Giro/Tour. Froome je dobil Giro in bil potem tretji na Touru, Dumoulin pa je bil drugi na Giru in drugi na Touru. Zadnji, ki mu je ta dvojček uspel je bil leta 1998 Marco Pantani. Pogačarjev osnovni program je torej jasen in v njem ni prostora za Giro.





Direktor dirke po Italiji Mauro Vegni pa se je odločil, da slovenskega zvezdnika prek intervjuja v Gazzetti dello Sport nekoliko spodbode in morda vzpodbudi: "Mislim, da če kolesar dobri tri ali štiri Toure to na njegovo kariero ne naredi velike razlike. Ko Tour dobiš enkrat, si dokazal, da si odličen kolesar in potem nimaš kaj več veliko dokazovati. Škoda, da nihče več ne čuti želje po tem, da poskusi dobiti Giro in Tour. Če se ne motim, je to nazadnje uspelo Marcu Pantaniju. Morda je čas, da se pod tak podvig podpišel kdo izmed novih kolesarjev."

Vsekakor bo naslednji Giro namenjen hribolazcem. Kolesarji bodo morali premagati kar 51 tisoč metrov nadmorske višine, v dveh vožnjah na čas pa vsega 26,3 km. Letošnje zmage po vsej verjetnosti ne bo branil Egan Bernal, ki je v enem izmed intervjujev dejal, da je morda čas, da se vrne na Tour. Na Giru naj bi bili Joao Almeida, David Gaudu, Vincenzo Nibali, Damiano Caruso, Miguel Angel Lopez … "Jasno je, da je to ena izmed najtežjih tras v zadnjih letih,” je potrdil Vegni: “Je pa tudi res, da so etape take, da bo lahko imel vsak kolesar besedo. Za vsakega je nekaj. Mislim, da bomo gledali spektakularno dirkanje in številne spremembe v boju za majico vodilnega."

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ