Dokaz, kako težko je priti do pobega?

Dokaz, kako težko je priti do pobega?
23.05.2016 AVTOR: D. Z.
Mnogi mislijo, da se lahko na etapnih dirkah brez težav sodeluje v pobegu. Pa je res tako? Še zdaleč ne. Tu je dokaz.

Podatki, ki so jih objavili na spletni strani velonews.com
Average power: 286 watts
Normalized power: 335 watts
Max power: 1057 watts
Max speed: 93kph
Time racing: 4 hours and 36 minutes
5 minutes at peak power: 448 watts
20 minutes: 411 watts
30 minutes: 395 watts
To bridge across to break: 10 minutes at 430 watts

Kolesarji vedno poudarjajo, da je zelo težko ujeti pravo skupinico za beg. Da to uspe sicer srečnežem dneva, ki pa morajo biti še kako močni. Zdaj smo dobili tudi dokaz. Američan Joe Dombrowski je v petkovi etapi na dirki po Italiji, ki je potekala v bližini Slovenije dolgo bežal. Govorimo o preizkušnji s štirimi kategoriziranimi vzponi.

Jasno je, da če se ubežna skupina ne izoblikuje kmalu po startu, potem to pomeni, da bo začetek etape še kako zahteven, saj si napadi sledijo vse dokler nekomu ne uspe. Šele, ko so v glavnini zadovoljni z ubežno skupino, lahko glavnina upočasni. Ponavadi se prenosi etap začnejo šele, ko je ubežna skupina že izoblikovana in gledalci ne dobimo pravega vpogleda v to, kako težko je ujeti pravi trenutek.

Zdaj je podatke ponudil kolesar Cannondala Dombrowski: »V prvi uri dirkanja so vsi napadali z željo, da bi šli v beg. Končno je do pobega prišlo še na ravnini. Sam pa sem se do ubežnikov preselil na vzponu. To je bilo težko, kar je pustilo posledice, « je dejal Dombrowski. Besede pa je kasneje podkrepil s podatki. V desetih minutah, kolikor je potreboval, da se je iz glavnine preselil do ubežnikov, je v povprečju obračal 430 vatov.

Kaj pa številke celotnega dneva? V povprečju je obračal 286 vatov, tisti morda bolj zgovoren podatek NP pa znaša 335 vatov. Največja moč je znašala 1057 vatov. Dombrowski je etapo prevozil v štirih urah in 36 minutah. Največja hitrost je znašala kar 93 km/h. Največja moč, ki jo je razvijal pet minut je znašala 448 vatov, največja moči, ki jo je razvija 20 minut 411 vatov, največja moči, ki jo je razvijal pol ure pa 395 vatov.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ