Drama na Giru: Bidon odnesel Thomasa, spremembe na vrhu

Drama na Giru: Bidon odnesel Thomasa, spremembe na vrhu
05.10.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tretja etapa na dirki po Italiji je prinesla več sprememb od pričakovanega. Geraint Thomas je izgubil možnosti za končno zmago. Ekvadorec dobil etapo, vodi pa Almeida.

Tretja etapa na dirki po Italiji sej e začela v kraju Enna, končala pa na Etni. Vmes je bila trasa sicer razgibana, predvsem v drugem delu, ko so se kolesarji približevali vznožju zaključnega vzpona. A najzahtevnejši je bil prav ciljni klanec.

Cilj je bil na 1797 metrih nadmorske višine, do tja pa je vodil 18,6 km dolg vzpon s 6,7-odstotnim povprečnim naklonom. Zadnji trije kilometri so bili skoraj devet odsototni. Filippo Ganna je nosil majico vodilnega v skupnem seštevku, a pri Ineosu so vse stavili na Gerainta Thomasa, ki je bil med favoriti za končno zmago v najboljšem položaju.Že v zaprti vožnji pa se je vse spremenilo. Thomas je povozil enega izmed bidonov, ki je pristal na tleh in padel. Poškodovan je nadaljeval, a na zadnjem vzponu ni mogel več slediti najboljšim in je izgubil več kot 12 minut. Pobeg dneva je uspel naslednjim kolesarjem:

Josip Rumac (Androni Giocattoli-Sidermec), Francesco Romano (Bardiani-CSF), Matt Holmes (Lotto Soudal), Giovanni Visconti (Vini Zabu-KTM), Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling), Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates), Lawson Craddock in Jonathan Caicedo (EF Pro Cycling).50 kilometrov pred ciljem so imeli dobrih pet minut prednosti, v glavnini pa so bili zelo aktivni kolesarji Mitchelton Scotta. Kasneje so pobudo prevzeli člani Trek Segafreda. 16 kilometrov pred ciljem - vzpon se je že začel - so imeli ubežniki dobri dve minuti prednosti in takrat sta napadla Caicedo in Visconti. Ostala sta sama, medtem ko so v skupini z glavnimi favoriti mnogi zašli v težave.

Thomas že prej, potem pa tudi Simon Yates, ki je do vrha izgubil več kot štiri minute. Pet kilometrov pred ciljem so se začeli resnejši napadi. Tudi Fuglsang, pa Nibali in Kelderman so poskušali, v težavah pa se je dvakrat znašel Steven Kruijswijk. V ospredju je Caicedo nadaljeval v izjemnem ritmu in se otresel Viscontija. Po dobrih štirih urah dirkanja se je 27-letni Ekvadorec veselil etapne zmage, začelo pa se je čakanje, če bi morda lahko prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.Izmed kandidatov za visoka mesta je največ pridobil Kelderman, ki je za zmagovalcem zaostal za 39 sekund. Skupina Nibali, Majka, Fuglsang, Castroviejo in Pozzovivo je zaostala za 51 sekund, Kruijswijk pa še za štiri sekunde več. Vodstvo pa je prevzel Joao Almeida. Pred etapo je bil drugi, tokrat pa je za zmagovalcem zaostal za 1:03. Dovolj, da je oblekel rožnato majico, pa čeprav imata zdaj s Caiceom isti čas. Tretji je Pello Bilbao.Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ