Dvestota etapa za Primoža Rogliča. Se spomnite prve?

Dvestota etapa za Primoža Rogliča. Se spomnite prve?
03.09.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Za Primoža Rogliča je bila 13. etapa na dirki po Španiji nekaj posebnega. To je bila namreč, tako je zapisal na družabnih omrežjih, že njegova dvestota na tritedenskih dirkah.

Primož Roglič je trenutno drugi v skupnem seštevku dirke po Španiji. To je zanj že četrta Vuelta. Na vseh treh preteklih nastopih je slavil končno zmago. V 13. etapi pa je obeležil prav poseben mejnik. To je bila - tako je zapisal na družabnih omrežjih - že njegova dvestota etapa na tritedenskih dirkah.

Dvakrat je nastopil na dirki po Italiji, četrtič nastopa na dirki po Španiji, petkrat pa je že bil na dirki po Franciji, ki jo je do zdaj končal trikrat. In lahko se pohvali z neverjetnimi uspehi. Giro je leta 2019 končal na tretjem mestu in je tako postal prvi Slovenec, ki se tritedensko dirko končal na odru za zmagovalce. Pole tega je v dveh nastopil slavil tri etapne zmage. Dirko po Franciji je leta 2020 po znamenitem preobratu končal na drugem mestu. Leta 2018 pa je bil četrti. Na Touru je dobil tri etape.

Najuspešnejši je na dirki po Španiji. Trije nastopi in tri zmage v skupnem seštevku. Obenem pa še deset etapnih zmag. Prav na vseh treh tritedenskih dirkah je tudi nosil majice vodilnega v skupnem seštevku. Zares neverjetni dosežki, pa čeprav je med profesionalne kolesarje prestopil šele leta 2016. Takrat je kot član moštva LottoNL Jumbo prvič nastopil tudi na dirki po Italiji. Zanj je to bila prva tritedenska dirka.




Začel pa jo je na neverjeten način. Giro se je takrat začel na Nizozemskem, v Apeldoornu. Najprej je bil na sporedu 9,8 km dolg posamični kronometer in že tam se je Roglič zablestel. Na presenečenje mnogih se je povsem približal favoritu Tomu Dumoulinu. Nizozemec je s časom 11:03 sicer zmagal, a Roglič, ki je na vmesnem času za njim zaostajal za tri sekunde, se mu je na koncu približal na vsega eno stotinko oziroma 1,48 cm.

"Zagotovo sem zadovoljen z dosežkom, čeprav nekaj grenkega priokusa je. Trenutno ne morem reči, kje sem izgubil to stotinko, najbrž na več mestih. Definitivno se je dalo še boljše odpeljati, a če bi mi kdo pred začetkom ponudil drugo mesto, bi ga brez oklevanja sprejel. Presenetil sem sebe, najbrž tudi druge, čeprav večjih odzivov na moj dosežek še ni," je 6. maja 2016 po velikem uspehu priznal Roglič.

Takrat je na Giro prišel v vlogi pomočnika Stevenu Kruijswijku, ki pa je v 16. etapi zaradi padca izgubil majico vodilnega ter na koncu osvojil četrto mesto v končni razvrstitvi.



Kolesarsko javnost pa je na tistem Giru osupnil še enkrat, in sicer v daljši posamični vožnji na čas v Chiantiju. Proga je bila dolga 40,5 km. Roglič je startal med prvimi in imel tudi boljše vremenske razmere, predvsem pa suho cesto. To je znal izkoristiti in prišel do prestižne zmage. Bil je 15. maj 2016, ko je osvojil prvo zmago na tritedenskih dirkah.

Dirka po Italiji 2016

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ