Eddy Merckx: Za tehnološki doping doživljenjsko prepoved

Eddy Merckx: Za tehnološki doping doživljenjsko prepoved
01.02.2016 AVTOR: D. Z.
Tehnološki doping, motorizirano kolo ? kakorkoli že. Legendarni Eddy Merckx se zavzema za stroge kazni za prekrškarje.

O motoriziranih kolesih smo že pisali, zdaj pa je postalo jasno, da to niso zgolj zgodbe. Pri Mednarodni kolesarski zvezi so na ciklokrosu v Zolderju odkrili motorizirano kolo. In tako obudili govorice o tem tehnološkem dopingu, ki je kazniv. Kazen pa vsaj šestmesečna prepoved nastopanja za kolesarja – v tem primeru kolesarko Femke Van den Driessche – in denarna za vse vpletene.

Kazen znaša med 20 tisoč in 200 tisoč švicarskimi franki. Pa je to dovolj? Mnogi so si enotni. Ne. »Doživljenjsko prepoved vsem. To je najslabša stvar, ki jo lahko nekdo naredi. Taki naj dirkajo z motorji, « je odločen legendarni Eddy Merckx, ki je v karieri med drugim dobil pet dirk po Franciji. Spomnimo. Govorice o motoriziranih kolesih segajo v leto 2010, ko so preučevali vožnjo Fabiana Cancellare, ko je prepričljivo dobil dve klasiki – dirko po Flandriji in dirko Pariz-Roubaix.

Na lanski pomladanski klasiki Milano-Sanremo pa je UCI pričela s preiskovanjem koles in zdaj je prišel prvi 'pozitiven' rezultat. »Zame je to hujša stvar, kot doping. To ti da 50 vatov več, morda sto. Odvisno od motorja. Na tej točki ne gre več za kolesarstvo, gre za dirkanje z motorji. Taki naj nastopajo z Rossijem v MotoGP, « je še dodal Merckx.

Značke: Ciklokros, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ