EF poziva k predčasnemu koncu Gira, UCI zahteve zavrača

EF poziva k predčasnemu koncu Gira, UCI zahteve zavrača
16.10.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Iz ekipe EF Pro Cycling so zaradi širjenja koronavirusa poslali pismo organizatorjem RCS Sport in Mednarodni kolesarski zvezi ter zahtevali, da se Giro konča v nedeljo, pred ponedeljkovim prostim dnem.

Za "racami" EF Pro Cyclinga je odličen Giro, v žep so že pospravili dve etapni zmagi po zaslugi Jonathana Caiceda in Rubena Guerreira (na fotografiji). 

Javnost sta v zadnjih dveh dneh razburkala najprej izjave kolesarjev o tem, kako je mehurček v Italiji nedelujoč in kako kolesarji večerjajo skupaj z organizatorji, mehaniki in celo »normalnimi« ljudmi, ki niso del dirke, zapisali so, da je »edini mehurček, ki v Italiji obstaja, znotraj njihovih mask«.

Povod za te izjave so bili pozitivni testi po ponedeljkovem prostem dnevu na Giru, kaplja čez rob pa je bil pozitivni test 17 policajev, ki varujejo dirko Giro-E, z električnimi kolesi, ki spremlja dirko po Italiji, a z rožnato pentljo nima neposrednega stika, tudi omenjeni policaji naj ne bi bili v stiku z Girom.

V pismu so tako pri ekipi EF Pro Cycling zapisali, da bi bilo za vse najboljše, da se dogovorijo za predčasni konec Gira pred drugim prostim dnem na dirki, torej bi v Italiji kolesarji dirkali le še do nedelje. »Za vse bi bilo bolje, da se Giro konča na kulturen način, po nekem dogovoru, ne pa za to, ker bodo ekipe druga za drugo odhajale z dirke,« so zapisali v pismu in še opozorili: »Če bomo imeli v naši ekipi pozitivni test ali pa če se na dirki ne bomo več počutili dovolj varne, bomo dirko zapustili. Zdi se nam, da je ta trenutek vse bližje.«

Direktor dirke Mauro Vegni o čem takšnem ne želi niti slišati: »Giro bomo pripeljali v Milano za vsako ceno, seveda upoštevajoč zdravstvene faktorje. Pomembno je, da v tej težki sezoni pokažemo solidarnost in dirko izpeljemo do konca.«

Tudi pri UCI so zahtevo po predčasnem koncu zavrnili: »Pred nami je velik izziv, kako končati letošnjo sezono, ki bo od nas zahteval veliko prilagajanja, zagotovo pa zahteve in ultimati niso pravi način, kako naprej.« UCI je še obljubil, da bodo danes ekipe testirali tudi s hitrimi testi sline, v ponedeljek pa sledi nov krog »klasičnih« testov za koronavirus.

Med kolesarji podpora predčasnemu koncu raste, tudi Thomas de Gendt je dejal, da trenutno »še nimam jajc, da bi odšel z dirke, a se tukaj res ne počutim varno in možno je, da bo ta dan kmalu prišel«. Na drugi strani pa Peter Sagan pravi, da želi dirkati do cilja in da se je potrebno s situacijo sprijazniti in sami kar najbolje poskrbeti za svoje zdravje.

Bržkone bo Giro šel dalje, vsaj do torka zjutraj, ko bodo znani rezultati testov na koronavirus. Če bo takrat številka pozitivnih visoka, bi se lahko zgodilo marsikaj, zagotovo pa bodo ekipe že ta konec tedna dirkale brezkompromisno, saj bo misel o predčasnem koncu prisotna nekje v ozadju.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ