Ekvadorec do zmage in majice. Roglič suvereno!

Ekvadorec do zmage in majice. Roglič suvereno!
25.05.2019 AVTOR: DZ, vir: sirotti

Richard Carapaz dobil etapo in prevzel vodstvo. Jan Polanc pogumno branil rožnato majico. Primož Roglič ostaja na drugem mestu. Položaj idealen pred nadaljevanjem.

Kratka 14. etapa na dirki po Italiji, a s petimi kategoriziranimi vzpon nadvse zahtevna. Na Giru se nadaljuje serija gorskih etap. Tokrat so kolesarji 131 kilometrov dolgo poti začeli v kraju Saint Vincent. Cilj je gostil Courmayeur (skyway Monte Bianco). Podrobnosti o zaras zahtevnih klancih ste že lahko spoznali. Jan Polanc je še drugič nosil rožnato majico, a jasno je bilo, da ga še drugi dan zapored pri branjenju čaka izredno težka naloga.

Drugi v skupnem seštevku pa je bil Primož Roglič. Etapa je bila narejena tako, da bi lahko prišlo do številnih napadov že od samega začetka. To se je tudi zgodilo. Spet smo videli podobne boje kot dan prej. Favoriti za končno zmago so želeli v ubežni skupini imeti pomočnike, če bi se kasneje odločili za napad in bi tako lahko računali na zaveznike v ospredju. Na prvem vzponu se je izoblikovala ubežna skupina.

Sestavljali so jo: Amador, Cattaneo, Masnada, Carthy, Hamilton, Juul Jensen, Sosa in Ciccone. Privozili so si dobro dve minuti prednosti pred skupinico štirih kolesarjev in tri pred glavnino. Na edinem ravninskem delu med prvim in drugim vzponom so v glavnini ritem narekovali kolesarji moštva Jumbo Visma. Stanje je bilo čez vzpon Verrgone bolj ali manj nespremenjeno. Sledil je lažji klanec na Truc d'Arbre.

Potem pa priprava na najzahtevnši klanec – Colle San Carlo. Začel se je po 95 kilometrih dirkanja. Obe prej omenjeni skupini sta se v ospredju združili, ob vznožju klanca pa je napadel Vincenzo Nibali in 50 sekund za ubežniki se je izoblikovala skupina Landa, Carapaz, Lopez, Nibali in Roglič. Najboljši torej. Jan Polanc se je znašel v težavah in jasno je bilo, da tokrat majice ne bo mogel ubraniti.

32 kilometrov pred ciljem je za favoriti zaostajal za minuto in pol. Damiano Caruso in Andrej Amador sta bila člana ubežne skupine, vnedar sta počakala kapetane (Carapaza, Lando in Nibalija). Spet pa smo gledali podoben prizor. Nibali, tik za njim pa Roglič, ki je ostal sam. 29 kilometrov pred ciljem je Nibali pospešil, Roglič pa mu je spet sledil. To je uspelo samo še Carapazu in Landi.

Ob tem napadu je Roglič že vozil v virtualni rožnati majici. Favoriti pa so se spet spogledali, sai pri Nibalijevem napadu nihče ni sodeloval. Favoriti so se spet spogledovali, predvsem pa je tudi Roglič, ko je bilo treba, brez vidnejših težav popravil manjše »luknje«. Caruso se je vrnil na čelo skupine s favoriti, Nibali pa se je tokrat postavil za Rogliča. Skupina je štela vsega devet kolesarjev.

Tri kilometre pod vrhom je pospešil Richard Carapaz. Nibali je spet spremenil ritem in Roglič mu je sledil. Tako kot Lopez in Landa. Proti vrhu so bili vsi ubežniki ujeti. Spust je prvi začel Carapaz, ki ji imel 20 sekund prednosti pred skupino šestih kolesarjev: Landa, Lopez, Nibali, Majka in Roglič. Polanc je zaostajal že za šest minut. Do cilja je bilo še 20 kilometrov, vključno z zaključnim vzponom tretje kategorije. Prav nič še ni bilo odločeno.

Carapaz je vzpon začel s 40 sekundami prednosti, medtem ko je favorite na spustu vodil Primož Roglič. Ob začetku vzpona se je začelo taktiziranje. Nibali spet za Rogličem. Potem pa je Roglič nadaljeval v svojem ritmu in je tako poskušal vzdrževati razliko do Carapaza. Ta je znašala že dobro minuto. Vse skupaj je poskušal izkoristiti Simon Yates, ki je predtem uspel ujeti skupino z Rogličem. Carapaza pa nihče več ni mogel ujeti.

Kilometer do cilja je bil celo samo 15 sekund oddaljen od prevzema rožnate majice. Ekvadorec je še pospeševal. Carapaz je dobil še drugo etapo na letošnjem Giru. Simon Yates je bil drugi, potem pa skupina z Rogličem. Nibali je dobil sprint za tretje mesto in je dobil štiri sekunde odbitka. Sledili so Majka, Landa, Lopez, Sivakov in na osmem mestu Roglič. Polanc se je boril vse do cilja. Zaostal je za dobrih sedem minut in pol.

Carapaz si je priboril tudi vodstvo v skupnem seštevku, tako da lahko zdaj pričakujemo, da bodo kolesarji Movistarja bolj nadzirali dirko, in ne tako napadali, kot do zdaj. Roglič pa za njim zaostaja za vsega sedem sekund. Sledijo Nibali, Majka, Landa, Mollema in na sedmem mestu Jan Polanc.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ