Epski preobrat Primoža Rogliča za zmago

Epski preobrat Primoža Rogliča za zmago
28.05.2023 AVTOR: DZ, foto: RCS Sport / Giro d'Italia

Dirka po Italiji. Primož Roglič je uspel prikazati izjemno predstavo in na Sv. Višarjah je z etapno zmago prišel do končne.

Kakšen spektakel! Kakšno vzdušje! In, kakšna predstava Primoža Rogliča. Dirka po Italiji je bila v zadnjem tednu nadvse zahtevna, a vsa napetost se je samo še povečevala vse do sobotne posamične vožnje na čas. Ta ni bila običajna, ampak gorska.

Trbiž je gostil start, Svete Višarje pa cilj. Dolžina proge je bila 18,6 km. Prvi del je bil ravninski, potem pa je sledil izjemno strm vzpon in zato je bilo jasno, da bodo kolesarje ob vznožju zamenjali kolesa. Tokrat z mesta in ne iz avtomobilov. Trije kolesarji so bili v igri za končno zmago. Joao Almeida, Primož Roglič in vodilni Geraint Thomas. Pričakovali smo dvoboj med Rogličem in Thomasom in igro sekund.

Roglič je za Thomasom zaostajal za 26 sekund in vse je bilo še dosegljivo. Britanec je bil zelo konkurenčen na ravninskem delu. Tik pred prvim merjenjem vmesnega časa je prišlo tudi do menjave koles in Roglič ga je zamenjal zelo hitro. Thomas pa se je odločil, da si zamenja tudi čelado. S tem je izgubil nekaj več časa, na vmesnem času pa je za Rogličem zaostajal za vsega dve sekundi.


Potem pa se je začel vzpon in Roglič je z nekoliko drugačnim kolesom blestel. Najprej v špalirju gledalcev, potem sam. Že na videz hiter na neverjetnih strminah. In razlika se je povečala na 16 sekund. Roglič je bil že zelo blizu preobrata, ko mu je veriga padla s sprednjega verižnika. Hitro je sestopil in sam vse skupaj popravil. Zdelo se je, da je sanj o rožnati majici konec, a Roglič je kljub izgubi sekund in tudi ritma nadaljeval v izjemnem tempu.


Na koncu je ob številnih slovenskih zastavah prevzel vodstvo. Čas pa 44:23. Povprečna hitrost 25,145 km/h. Edini je presegel mehnik 25 km/h. Začelo se je odštevanje, Thomas je v zadnjih dveh kilometrih očitno še bolj popustil in na koncu je za Rogličem zaostal za 40 sekund. V tistem trenutku se je začelo slavje. Roglič je dobil etapo in dan pred koncem - kolesarje čaka samo še sprinterska etapa v Rimu - prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Za vsega 14 sekund pred Thomasom. Tretji v etapi in tretji v skupnem seštevku je Joao Almeida. Sledijo pa Damiano Caruso, Thibaut Pinot, Thymen Arensman, Eddie Dunbar, Andreas Leknessund, Lennard Kamna, Laurens De Plus … Na Svetih Višarjah se je lahko začelo izjemno slavje. Roglič pa je izbral pravi kraj za veliki podvig in veliki preobrat.

DEJSTVA  • Primož Roglič je slavil že četrto etapnozmago na dirki po Italiji. Vse zmage je slavil v vožnjah na čas.
  • Primož Roglič je prav na dirki po Italiji slavil krstno zmago na tritedenskih preizkušnjah. Leta 2016 je dobil kronometer v Chiantiju.
  • Prvi slovenski kolesar z etapno zmago na dirki po Italiji je Luka Mezgec, ki je zmagal v Trstu. Etapne zmage sta slavila še Jan Polanc in Matej Mohorič.
  • Primož Roglič je leta 2019 kot prvi Slovenec tritedensko dirko končal med najboljšimi tremi v skupnem seštevku. Bil je tretji. Kasneje istega leta je dobil še dirko po Španiji.
  • Primoža Rogliča in Gerainta Thomasa loči 14 sekund. To je četrta najmanjša razlika med prvim in drugim v zgodovini. Najtesnejši dvoboj sta leta 1948 bila zmagovalec Fiorenzo Magni in Ezio Cecchi, ki je zaostal za 11 sekund. Leta 1974 je Eddy Merckx z 12 sekundami prednosti ugnal Gianbattisto Baronchellija. Leta 1955 pa je bila razlika med Fiorenzom Magnijem in Faustom Coppijem 13 sekund.
  • Primož Roglič je danes šestič v karieri oblekel rožnato majico. Preostale majice je osvojil leta 2019.
  • Slovenija je 17. država, ki se lahko pohvali z zmago na dirki po Italiji.
  • Primož Roglič je dosegel osmo zmago v sezoni na dirkah svetovne serije.
Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ