Etape Gira: 17 kilometrov za preobrat

Etape Gira: 17 kilometrov za preobrat
02.06.2019 AVTOR: DZ, vir: RCS Sport

Pred kolesarji na dirki po Italiji je še 17 km dolga vožnja na čas. Primož Roglič za tretjim mestom zaostaja za 23 sekund.

Tritedenska dirka po Italiji se bo končala s 17 kilometrov dolgo posamično vožnjo na čas. Start in cilj bo gostila Verona. Cilj bo v znamenitem amfiteatru, ki je tretji največji še stoječi rimski amfitater na svetu. Trasa je primerna za specialiste za kronometer. En vzpon bodo morali kolesarji premagati. To bo vzpon Torricelle, ki ga poznamo še iz obdboja, ko je tu bilo svetovno prvenstvo in so ga morali kolesarji premagati na cestni dirki.

Govorimo o klancu četrte kategorije, na 277 metrov visok vrh pa bodo kolesarji prišli po 9,5 prevoženih kilometrih. Vzpon je dolg 4,5 km, povprečni naklon pa je 4,6-odstoten. Richard Carapaz je praktično že dobil dirko po Italiji, saj ima občutno prednost pred Vincenzom Nibalijem. Obeta se hud boj za tretje mesto. Mikel Landa ima namreč 23 sekund prednosti pred Primožem Rogličem. Sicer pa se je dirka po Italiji z vožnjo na čas že dvakrat končala v Veroni.

Prvič davnega leta 1984. Dirko je dobil domači adut Francesco Moser. Še zdaj tista zmaga – v kronometru je ugnal Laurenta Fignona – buri duhove, saj je Fignon še dolgo trdil, da so ga Italijani na tisti tritedenski dirki ogoljufali tako na vzponih kot v zadnjem kronometru. Leta 2010 je končno zmago v vožnji na čas v Veroni potrdil Ivan Basso. Letos bodo kolesarji v kronometrih na dirki po Italiji prevozili skoraj 60 kilometrov, kar je precej več kot jih bo imela dirka po Franciji. 102. Giro bo dolg 3518 kilometrov.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ