Etape Gira: Bodo favoriti že v prvi etapi spredaj?

Etape Gira: Bodo favoriti že v prvi etapi spredaj?
31.03.2024 AVTOR: DZ, vir: Giro d'Italia

Predstavitev dirke po Italiji. 21 etap. Dva prosta dneva. Dve posamični vožnji na čas. Nepredvidljive etape od začetka do konca. Tu je 1. etapa.

Dirka po Italiji je vse bliže. Na startu bodo po vsej verjetnosti trije Slovenci. Jan Tratnik, Domen Novak in Tadej Pogačar, ki velja za prvega favorita. “Grande Partenza” bo tokrat v Torinu in okolici. Kakšna pa bo prva etapa, ki bo na sporedu 4. maja? Organizatorji so jo aprila nekoliko spremenili in otežili.

Zaključek je dovolj razgiban, da bi prav lahko tudi Tadej Pogačar prišel do priložnosti za zmago. Organizatorji so ji podelili tri od petih zvezdic. Etapa bo dolga 143 kilometrov, na tej razdalji pa bodo kolesarji morali premagati 1850 metrov nadmorske višine. Trije kategorizirani vzponi bodo pričakali kolesarje. Najprej Berzano San Pietro, potem pa dobro poznana Superga, ki so jo morali kolesarji premagati tudi na dirki Milano-Torino, ko je ta še bila namenjena hribolazcem.

Potem bodo kolesarji zavili še na 1,5 km dolg vzpon San Vito z 8,6-odstotnim povprečnim naklonom. Sledil bo spust do ciljne črte, ki jo bodo prečkali po 113 kilometrih in potem najtežji klanec dneva. To bo Colle Maddalena. Vzpon druge kategorije je dolg 6,1 km, povprečni naklon pa je 7,4-odstoten. Najstrmejši del je 12-odstoten. Na vrh bodo kolesarji prišli po 121 kilometrih. Sledil bo spust, sprint za točke v Moncalieri in potem še enkrat vzpon na San Vito.

Kot že rečeno, kratek, a strm. Po premagani Maddaleni pa vsekakor ključen za morebiten napad na etapno zmago in posledično na rožnato majico. Od vrha klanca do cilja so vsega trije kilometri. Spremenjen zaključek, ki bi glede na način vožnje vsekakor lahko ustrezal tudi Tadeju Pogačarju. Noge bo preizkusil že na dirki Liege-Bastogne-Liege in bo tako vajen takih pospeševanj.

4. maj, 1. etapa: Venaria Reale-Torino, 143 km, 1850 metrov nadmorske višine, zahtevnost: ***

Vzponi 1. etape
Berzano San Pietro (na: 51,4 km): dolžina 2,8 km, povprečni naklon 5,3 %, nadmorska višina 390 m, 4. kategorije
Superga-Via dei Colli (na 81,5 km): dolžina 8,2 km, povprečni naklon 4,3 %, nadmorska višina 649 m, 3. kategorije
Colle della Maddalena (na 121,1 km): dolžina 6,5 km, povprečni naklon 7 %, nadmorska višina 692 m, 2. kategorije

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ