Etape Gira: Bodo zamenjali kolesa?

Etape Gira: Bodo zamenjali kolesa?
11.05.2019 AVTOR: DZ

Kaj kolesarje na dirki po Italiji čaka tokrat? Vse skupaj se bo začelo v Bologni. Najprej na sporedu 8,2 km dolga posamična vožnja na čas.

1. etapa, sobota, 11. 5. 2018: Bologna - San Luca (posamična vožnja na čas), 8,2 km ***


102. dirka po Italiji se bo začela v Bologni. To mesto je začetek Gira gostila že leta 1994. Takrat so v enem dnevu izpeljali dve etapi. Dopoldne sprintersko, ki jo je dobil Endrio Leoni, popoldne pa vožnjo na čas. Zmagovalec pa Armand De Las Cuevas. Končne zmage se je tistega leta veselil Jevgenij Berzin pred Marcom Pantanijem in Miguelom Indurainom.

Tokrat se bo vse skupaj začelo s posamično vožnjo na čas, ki pa bo zelo zahtevna. Uvodnih šest kilometrov je bolj ali manj ravninskih. Potem pa se bo začel zaključni, 2,1 km dolg vzpon na San Luco. Tam je tudi bazilika, ena izmed znamenitosti Bologne. Kolesarji bodo že z manjši hitrosto vstopili v klanec, katerega naklon je v povprečju kar 9,7-odstoten. Najstrmejši odseki so kar 16-odstotni.

Prav zaradi tako strmega vzpona se je dva dni pred začetkom kronometra pojavilo vprašanje o morebitni menjavi koles. Torej, prvi del bi kolesarji odpeljali s kolesi za kronometer, drugega pa z običajnimi kolesi. Podobno, kot smo pri nekaterih videli že na svetovnem prvenstvu v Bergnu. Tam je Primož Roglič osvojil drugo mesto, zaostal je samo za Tomom Dumoulinom.

Prav Dumoulin ni želel razkriti za kakšno taktiko se je odločil. Zato pa je bil jasen Simon Yates. Jasno je povedal, da kolesa ne bo zamenjal, saj: "Veliko sem treniral na kolesu za kronometer. Na njem se dobro počutim, zato ni potrebe." Klanec kolesarji poznajo že z dirke po Emiliji. Tam ga morajo premagati petkrat, cilj pa izpeljejo na vrh. Lani je Primož Roglič na tej dirki osvojil sedmo mesto.
Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ