Etape Gira: Brez Gavie, a tu je Mortirolo

Etape Gira: Brez Gavie, a tu je Mortirolo
28.05.2019 AVTOR: DZ, vir: RCS Sport

16. etapa na dirki po Italiji bi morala biti kraljevska etapa s 5700 metri nadmorske višine. Kolesarje so organizatorji nameravali popeljati čez Gavio in Mortirolo. A Na Gaviji je bilo še ogromno snega. Ko so lokalni prebivalci že menili, da so dobili ta boj s snegom, so se začele težave s plazovi. Nevarnost je bila prevelika. Organizatorji so se odločili, da traso spremenijo. Ampak, to ne pomeni, da bo kolesarjem lahko.

Etapa je dobrih 30 kilometrov krajša od sprva predvidene 226 kilometrov dolge preizkušnje. Kolesarji pa bodo morali premagati kar 4800 metrov nadmorske višine. Gavia bi morala biti najvišja točka Gira in posledično Cima Coppi. Najvišjo točko Gira so tako kolesarji že prevozili v prejšnjih dneh, Cima Coppi pa bo v sobotni etapi prelaz Manghen. Kaj pa 16. etapa?

Vse se skupaj se bo začelo v kraju Lovere ob jezeru. Kolesarji se bodo takoj začeli vzpenjati na prelaz Presolana. Samo vzpona je štiri kilometre. Povprečni naklon je 7,1-odstoten. Kolesarji bodo prišli na 1297 metrov nadmorske višine po 28 kilometrih dirkanja. Sledil bo spust in daljši, a s 3,8-odstotnim povprečnim naklonom nadvse položen vzpon na Salven. Po spust v Malegno se bodo kolesarji pričeli postopoma vzpenjati.

Cedegolo pa bo predstavljal začetek vzpona na 1054 metrov visoki Cevo. Na vrh bodo kolesarji prišli po 89 kilometrih dirkanja. Klanec je dolg 10,6 km, povprečni naklon pa znaša 6,9-odstotkov. Že po prvih dveh kilometrih je klanec najstrmjši, naklon pa večji od desetih odstotkov. Sledil bo spust do Edola in potem rahlo vzpenjanje do Aprice. Potem pa spet spust in prihod v kraj Mazzo di Valtellina.

Ko Giro pride v ta kraj, je jasno, da bodo kolesarji morali zaviti na Mortirolo. In ponavadi po najtežji različici. Tudi tokrat bo tako. Znameniti vzpon na Mortirolo se bo začel po 154 kilometrih dirkanja. Vzpon je dolg 11,9 km, poprečni naklon pa je 10,9-odstoten. Kolesarji bodo morali premagati 1289 metrov nadmorske višine, da bodo prišli na 1854 metrov visok vrh.

Tega bodo dosegli po 198 kilometrih dirkanja. Sledil bo tehnično zahteven spust v Monno, ki ga bo dodatno otežilo še napovedano deževje. Tudi zadnjih deset kilometrov bo potekalo v rahel vzpon vse do cilja v Ponte di Legnu. Vsekakor bomo zdaj lahko videli, komu izmed favoritov je še ostalo dovolj moči za boj za rožnato majico. Vodi Carapaz pred Rogličem in Nibalijem. Obeta se izjemen dan, škoda le, da je napovedan dež.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ