Etape Gira: Epsko in zahtevno od starta s Slovencema na prvih dveh mestih

Etape Gira: Epsko in zahtevno od starta s Slovencema na prvih dveh mestih
24.05.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Jan Polanc prvi, Primož Roglič drugi. Lepo se to sliši na dirki po Italiji. A Giro se šele zares začenja. Tu je prva zares zahtevna etapa.

13 etapa na dirki po Italiji se bo začela tam, kjer je Jan Polanc včeraj proslavljal prevzem rožnate majice vodilnega v skupnem seštevku. Torej v Pinerolu. Cilj bo gostil Ceresole Reale (Lago Serru). Etapa je dolga 196 kilometrov, organizatorji pa so ji pripisali kar pet zvezdic, torej gre za eno izmed etap, ki so označene kot najtežje. Že prvih 40 kilometrov bo razgibanih, potem pa bo sledil vzpon na Colle del Lys.

Kolesarji bodo na 1311 metrov visok vrh prve kategorije prišli po 54 kilometrih. Podrobnosti o vzponih si lahko ogledate v priloženih fotografijah. Ta je dolg kar 15 kilometrov. Povprečni naklon je 6,4-odstoten, največji pa je dva kilometra pred ciljem, in sicer je 12-odstoten. Sledil bo spust in krajši razgiban del vse do Courgneja. Tam bo sprint in kmalu zate začetek vzpona na Pian del Lupo.

Po 134 kilometrih bodo kolesarji dosegli 1405 metrov visok vrh. Vzpon je krajši kot prvi, a strmejši. Govorimo o 9,4 km dolgem klancu s povprečnim naklonom 8,7 %. Najstrmejši je osrednji del. V povprečju več kot 11-odstoten. Sledil bo še zadnji daljši spust dneva in potem že postopno vzpenjanje proti vrhu ciljnega vzpona. V kraju Locana bo še sprint za točke, potem pa bo šlo znova zares.

Včeraj so kolesarji prvič premagali mejo tisoč metrov nadmorske višine. Danes jo bodo kar trikrat, zadnjič pa bodo šli čez dva tisoč metrov nad morjem. Kolesarji bodo šli proit vrhu vzpona Colle del Nivolet (2612 metrov nadmorske višine), vendar pa so se organizatorji odločili, da cilj izpeljejo prej. Karavana se bo ustavila ob jezeru Serru. Kljub temu lahko govorimo o kar 20,3 km dolgem vzponu prve kategorije.

Cilj bo na 2247 metrov nad morjem, kolesarji pa bodo morali premagati 1196 metrov nadmorske višine. V povprečju je vzpon 5,9-odstoten. Razdelimo pa ga lahko na dva dela. Na prvih devet kilometrov. Tu je celo 14-odstotni odsek. Sledil bo štiri kilometre dolg ravninski odsek, potem pa drugi del klanca. Ta je v povprečju 8,9 odstoten.

Zaključnih tristo metrov je položnejših ... če bi slučajno na cilj prišla manjša skupinica in se udarila v sprintu. Skuni seštevek pa je trenutno sanjski za Slovence. Jan Polanc nosi rožnato majico. Ima pa kar 4:07 prednosti pred Primožem Rogličem. Dva Slovenca povsem na vrhu torej. Obeta se izjemen dan v vseh pogledih. Lahko pa bi tudi danes že prišlo do vidnejših razlik med favoriti za končno zmago.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ