Etape Gira: Po poteh oktobrske klasike

Etape Gira: Po poteh oktobrske klasike
25.05.2019 AVTOR: DZ, vir: RCS Sport

Na dirki po Italiji bo v nedeljo čas obuditev sicer oktobrske klasike po Lombardiji. Como bo gostil cilj razgibane etape.

Po dveh zahtevnih etapah bo sledila nova težka preizkušnja. Govorimo o 15. etapi , ki bo delno potekala po trasi dirke po Lombardiji, ki smo jo vajeni spremljati vsak oktober. Tudi etapa bo nadvse dolga. Kolesarji bodo morali premagati kar 232 kilometrov. Prvih 160 bo nadvse ravninskih. Vmes bosta dva leteča cilja. Potem pa bo sledil del, zaradi katerega so organizatorji tej dirki pri ocenjevanju zahtevnosti prisodili štiri zvezdice.

Zadnjih sto kilometrov poteka po trasi dirke po Lombardiji. Gre za preslikavo trase iz let 2015 in 2017 (obakrat je dirko dobil Vincenzo Nibali). Prvi resnejši vzpon je Madonna del Ghisallo. Dolg je 8,6 km, povprečni naklon pa je 6,2-odstoten. Sledil bo krajši spust in vzpon na 1124 metrov visoki Colma di Sormano s povprečnim naklonom 6,5 %. Klanec je dolg 9,6 km. To bo tudi najvišja točka dneva.

Organizatorji so izpustili Muro di Sormano, tako da bo sledil spust v Nesso in potem 16 kilometrov dolga ravnina. Pred koncem pa še dva klanca. Najprej 4,2 km dolg Civiglio z 9,8-odstotnim povprečnim naklonom. Po tehnično zahtevnem spustu bo sledil še San Fermo della Battaglia. Gre za 2,7 km dolg klanec s povprečnim naklonom 7,2 %. Najstrmejši del je desetodstoten. Sledi samo še dobrih pet kilometrov spusta s krajšo ciljno ravnino.

Nibali je tako leta 2015 kot 2017 odločilen napad izpeljal pod vrhom Civiglia in nadaljeval v samostojnem ritmu. Etapna dirka je nekaj povsem drugega, še posebej po tem, kar smo videli v teh dneh. Kolesarji so zelo izenačeni. Vodstvo v skupnem seštevku bo branil Richard Carapaz. Primož Roglič za njim zdaj zaostaja za sedem sekund. Sledijo Nibali, Majka, Landa, mollema in na sedmem mestu Jan Polanc.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ